nieuws

Eigen Huis kan zich nu distantiëren van private bescherming

woningbouw Premium

Eigen Huis kan zich nu distantiëren van private bescherming

Voor lobbyclubs blijft het altijd een dilemma of zij nu wel of niet met de ‘tegenstander’ in zee moeten gaan. Dat kan voor de Vereniging Eigen Huis een reden zijn geweest om nu uit de Stichting Garantiewoning te stappen.

Een organisatie als Greenpeace heeft er altijd bewust voor gekozen niet aan te schuiven bij officiële overleggen. De milieuactivisten willen hun handen richting autoriteiten vrij houden. Natuur en Milieu doet wel mee om een even goede reden, invloed kunnen uitoefenen. Dat laatste zal destijds voor VEH ook de reden zijn geweest om zitting te nemen in de Stichting Garantiewoning. Daarmee zou de waakhond van woningeigenaren immers invloed kunnen uitoefenen op de Algemene Voorwaarden van verzekeraars. Formeel ziet de VEH echter te veel verzekeraars die afwijken van de afspraken waardoor de consument toch de dupe wordt.

Onaangenaam verrast

Het is slechts een deel van de waarheid. De vereniging zal onaangenaam verrast zijn geweest door de voorstellen van Blok om de positie van de woonconsument verder te versterken. Links inhalen heet dat. De gedachte bij de leden zou immers al gauw kunnen zijn dat de minister veel meer voor hen doet dan hun eigen vereniging.

Neem daarbij dat andere organisaties binnen Garantiewoning zoals NVB en Neprom absoluut niet blij zijn met het wetsvoorstel van Blok, evenmin als de uitvoerende bouw. Alleen al het feit dat kopers van nieuwe woningen vijftien maanden de laatste termijn mogen achterhouden, is idioot. Voor de uitvoerende bouw is 5 procent winst al iets om de handen voor dicht te knijpen. Het gaat derhalve ten koste van de investeringsruimte en het werkkapitaal.

Maar ook de vrijwel onbeperkte termijn voor verborgen gebreken wringt met de bouwpraktijk en is bovendien onverzekerbaar. Dat zal ongetwijfeld binnen Garantiewoning aan de orde zijn geweest.

Niet uit te leggen

Het dilemma voor VEH wordt daardoor alleen maar groter. Kan zij zich permitteren om op basis van de praktijk tegen de voorstellen van Blok te zijn daarmee tegen het consumentenbelang ingaand? Dat zou niet uit te leggen zijn aan de leden.

Zo bezien was er dus domweg geen andere keuze voor VEH dan uit Garantiewoning te stappen. De bouw heeft nu één probleem. De lobby voor de voorstellen van Blok is nu wel heel erg versterkt.

Reageer op dit artikel