nieuws

Woningbouwvereniging splitst eengezinswoningen

woningbouw

Woningbouwvereniging splitst eengezinswoningen

Aannemersbedrijf Hendriks Coppelmans uit Uden is begonnen met de verbouwing van drie eengezinswoningen aan de Europastraat in Deurne. Woningbouwvereniging Bergopwaarts laat ze splitsen in een beneden- en een bovenwoning.

Daarna gaan de woningen, gebouwd in 1960, weer veertig jaar mee. “Het is een ingrijpende transformatie”, aldus Tom Alders, directeur vastgoed van Bergopwaarts. “De beganegrondvloer is van hout en wordt vervangen door een geïsoleerde betonvloer op zand. Alle buitenkozijnen worden vervangen en voorzien van isolatieglas. De spouwen worden gevuld met steenwolvlokken en de daken krijgen isolatie aan de binnenzijde. Waar nodig worden de binnenwanden aangeheeld met porisostenen. Nieuwe binnenwanden worden uitgevoerd met cellenbetonblokken. We laten alle installaties volledig vervangen, ook de elektrische installatie.” Volgens Alders gaat het om een pilotproject, om te onderzoeken of het haalbaar is. De gemeente heeft een omgevingsvergunning voor de transformatie verleend.

Uitbreiding

Vanaf het begin zijn de architect (Vissers en Roelands Architecten en Ingenieurs uit Eindhoven), de aannemer (Hendriks Coppelmans uit Uden) en de installateur (Kemkens uit Eindhoven) bij de plannen betrokken. Uit de tekeningen van de architect blijkt dat de woningen niet alleen worden gesplitst, maar ook uitgebreid. Op de begane grond maken de schuur en een deel van het terras plaats voor een uitbouw met twee slaapkamers. De plaats van de keuken wordt ingenomen door een badkamer, meterkast en ruimte voor de cv-ketel. De woonkamer krijgt een open keuken. Op de verdieping komen een nieuwe keuken en badkamer, een woonkamer en een slaapkamer. Een deel van de zoldervloer vervalt, een deel wordt getransformeerd tot entresol.

Uitdagingen

De bovenwoningen krijgen een terras op een deel van de aanbouw. Vanaf dat terras kunnen de bewoners van de bovenwoning in de tuin en de woonkamer van de benedenwoning kijken. Afhankelijk van de plattegrond is de slaapkamer van de bovenwoning bereikbaar door de keuken of via de hal bovenaan de trap. De slaapkamer aan de achterzijde ligt boven beide benedenwoningen en de slaapkamer aan de voorgevel bevindt zich boven de open portiek. De bestaande betonnen verdiepingsvloer blijft behouden. De bestaande woningscheidende Z-vormige spouwmuur vervalt op de begane grond, maar blijft op de verdieping behouden. Het zijn keuzes die laten zien dat het splitsen niet helemaal moeiteloos gaat. Ze leveren constructieve en bouwfysische uitdagingen op.

Sloop niet haalbaar

De drie woningen maken deel uit van een rij van zes. “We hadden de intentie om de andere drie ook te verwerven, de hele rij te slopen en nieuw te bouwen”, aldus Alders. “Dat was zes jaar geleden en het plan bleek niet haalbaar. De afgelopen vijf jaar zijn de woningen niet regulier verhuurd, maar tegen kraken bewoond geweest.” De gedachte achter de transformatie is dat de benedenwoning geschikt wordt voor senioren en de bovenwoning voor starters. Traditionele eengezinswoningen voldoen niet aan de behoefte van die twee groepen. Alders geeft geen informatie over de kosten van de transformatie. Het project wordt geëvalueerd en gebruikt om te kijken of andere woningen van Bergopwaarts ook voor splitsing in aanmerking komen.  

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels