nieuws

‘Zelf woningen bouwen is een kans voor gemeenten’

woningbouw Premium

Als corporaties of ontwikkelaars geen huizen bouwen, dan doen we het toch zelf. Zo denkt de wethouder in Assen, maar ook in Aa en Hunze. Een interview over Drentse nuchterheid en oude tijden die herleven.

Waar vind je ze nog? Wethouders die zelf huizen ontwikkelen? Het antwoord ligt in Drenthe, de provincie van turf, jenever en achterdocht. Assen bouwt dertig sociale, energieneutrale nieuwbouwwoningen en denkt zelfs aan een totaal van honderd.

Henk Heijerman (57), wethouder in de gemeente Aa en Hunze gaat zes sociale ‘gemeentehuizen’ bouwen. “Voorlopig blijft het daarbij. Maar het kan best zo zijn dat er nog een exercitie achteraan komt”, spreekt de bestuurder nuchter. Of hij daar enthousiast van wordt? Trots misschien? “Nee, het is gewoon leuk, een uitdaging.”

Gedoe

Van de kritiek trekt het boegbeeld van de lokale partij Gemeentebelangen zich weinig aan. “Gedoe vindt men het. Het bouwen van woningen zou niet de core-business zijn van een gemeente. Ik denk daar anders over. Corporaties doen niets, omdat ze geen financiële mogelijkheden hebben. Als wij niets doen, vallen woningzoekenden tussen wal en schip.”

Minister Blok kan gemeenten niet verbieden zelf te bouwen. Ook hij ziet echter bezwaren: gemeenten zouden over onvoldoende kennis kunnen beschikken. “Onzin”, vindt Heijerman die de handen op elkaar kreeg voor een krediet. “Wij geven toch ook opdracht voor gebouwen en wegen. En we hoeven niets af te boeken. De huurprijs dekt de investering.”

Duurzaam

Nee hoor, de gemeente als directe opdrachtgever van woningbouwers, heeft vooral voordelen, meent de wethouder die ooit door de gemeente Tynaarlo werd geschorst. (Heijerman zou fraude hebben gepleegd. Uit onderzoek bleek later dat hij niet op fouten kon worden betrapt – red.). “Wij verkopen onze grond en geven een impuls aan de werkgelegenheid. Bovendien staat duurzaamheid bij ons hoog in het vaandel. Gasaansluitingen ontbreken in de woningen, die zonnecollectoren krijgen, aardwarmte en supergeïsoleerd zijn. Weg met de gaskachel.”

Simon Benus Bouw uit Stadskanaal kreeg de opdracht van de voorganger van Heijerman. Nu is die bouwer onderdeel van Hegeman Noord. In de lente start de bouw. De interesse is ‘groot’. “We hebben al twaalf aanmeldingen gehad.”

Volgen

Oude tijden herleven, constateert de bouwende bestuurder. Hij ziet het nog wel gebeuren dat tal van gemeenten eenzelfde pad inslaan. “Ik zie dat als kans. Hoezo niet onze taak? Begin 1900 gingen heel veel gemeenten over tot het bouwen van huurwoningen.”

Een vraag nog: wat is het toch met die Drentse wethouders? Waarom bouwen juist zij huizen? Heijerman: “Je zou haast zeggen dat het in onze genen zit. Het Bouwfonds van Nederlandse Gemeenten (bestaat allang niet meer in de huidige vorm, red.) kent zijn oorsprong ook in Drenthe. Die was er ook vooral om koopwoningen te realiseren voor mensen met een smallere beurs.”

Reageer op dit artikel