nieuws

OM eist miljoenen in zaak Möllenkamp

woningbouw Premium

OM eist miljoenen in zaak Möllenkamp

Het Openbaar Ministerie eist miljoenen euro’s van oud-Rochdale-bestuurder Hubert Möllenkamp en de vermeende omkopers Henk O. (Steenkorrel) en Arie van E. (Nawon). Dat bleek woensdag bij de regiezitting in de zaak tegen Möllenkamp.

Tegen Möllenkamp is een ontnemingsprocedure gestart voor een bedrag van 2,4 miljoen euro. Henk O. van sloopbedrijf Steenkorrel moet van het OM 4,9 miljoen betalen. Arie van E., voormalig eigenaar van vastgoedbelegger Nawon, wacht ook een forse aanslag; justitie is in zijn geval nog niet klaar met rekenen. De vro uw van Möllenkamp, die net als haar man en de twee oud-zakenpartners vervolgd wordt, krijgt een rekening van 783.000 euro. Zij vervalste volgens het OM verschillende facturen die tot betalingen van AM Development hebben geleid.

Voorkeurspositie

Henk O. en Arie van E. worden verdacht van omkoping. O. heeft als leidinggevende in de periode 2004-2009 steekpenningen betaald aan Möllenkamp, stelt het OM. De sloopdirecteur probeerde een voorkeurspositie te krijgen door onder meer de voormalig Rochdale-baas in zijn Mercedessen te laten rijden. Möllenkamp mocht de inruilwaarde van de Mercedes Benz SL500 ter waarde van 58.500 euro houden. Ook hoefde hij 10.000 euro minder te betalen voor een Mercedes 350SLK. Bij een andere Mercedes van O. streek Möllenkamp 44.000 euro op bij de inruil. De Steenkorrel-baas stortte daarnaast volgens Justitie nog 525.000 euro op de Spaanse rekening van Möllenkamp en zijn vrouw.

Dubbelappartement

Van E. van Nawon wordt onder andere ten laste gelegd dat hij 165.000 euro heeft betaald voor de koop van een dubbelappartement voor de corporatiebestuurder in Lelystad. Ook betaalde Van E. een lening van 300.000 euro terug die Möllenkamp uit had staan bij een vastgoedrelatie.

Justitie kwam de Möllenkamp-fraude op het spoor nadat de Belastingdienst in 2006 een onderzoek instelde vanwege opvallende onderlinge geldstromen tussen Nawon en Möllenkamp. Het onderzoek werd in 2009 afgerond. Möllenkamp werd in 2009 ontslagen en wordt vervolgd voor verduistering, witwassen, valsheid in geschrifte en meineed. Onder andere door de volle agenda van de advocaat van Möllenkamp, Petra van Kampen, laat de inhoudelijke behandeling van de omkopingszaak nog even op zicht wachten.

Reageer op dit artikel