nieuws

‘Balkons en galerijen moeten onmiddellijk onderstempeld’

woningbouw Premium

De uitkragende doorgestorte balkons en galerijen van de Escampflat aan de Leyweg in Den Haag moeten onmiddellijk worden onderstempeld. Ze zijn constructief onveilig. Een balkonplaat zonder sponning voldoet zelfs niet op basis van alleen het eigen gewicht.

Dat concluderen IMd raadgevende ingenieurs uit Rotterdam en Nebest adviesgroep uit Groot Ammers. Zij deden onderzoek in opdracht van de Vereniging van Eigenaars (VVE) de Escamp. De oorzaak is een te laag liggende bovenwapening.

Bij de beoordeling speelt een rol dat de uitkragende platen zijn voorzien van zandcementdekvloeren met een sterk variërende laagdikte. Volgens de onderzoekers kunnen de bewoners nog wel met een boodschappentas over de galerijen lopen, maar de belasting mag niet hoger zijn dan 200 kilo per vierkante meter. De dertien verdiepingen hoge Escampflat omvat 120 appartementen. Het gebouw is in 1964 uitgevoerd door Intervam. D66 en CDA willen weten hoeveel van deze gebouwen in Den Haag staan.

Reageer op dit artikel