nieuws

Prefab bouwen met driedimensionale badkamers van glas

woningbouw

VDM Woningen in Drogeham maakte begin dit jaar met steun van de bank nog een doorstart. Nu is de ontwikkelende bouwer helemaal terug met een aantal opvallende concepten, zoals Timm, die gezien de huidige marktomstandigheden als warme broodjes over de toonbank gaan.

De Friese bouwer, oprichtingsdatum 1880, specialiseert zich nu in het zoveel mogelijk prefabriceren van gebouwdelen om de totale bouwtijd te bekorten. Begin dit jaar leek de onderneming kopje onder te gaan, maar met een aantal concepten, onder andere gericht op starters en ouderen, is het bedrijf helemaal terug.

“Met Timm adverteren we alleen maar digitaal, dus via internet en Facebook. Daar bereiken we onze doelgroep voor woningen van circa 130.000 tot 200.000 euro, met een inkomen van 30.000 euro bruto per jaar’’, zegt acquisiteur en conceptontwikkelaar Gerard van der Duim van VDM.

Verkocht

Zo heeft de bouwer in Bolsward 17 Timm-woningen vanaf de start van de verkoop in maart dit jaar binnen zes weken verkocht. Ook de 72 woningen van een project in de stad Groningen, waarvan de verkoop na de zomervakantie is gestart, zijn nu bijna allemaal verkocht. Diverse kleinere projecten in het Noorden zijn nu in verkoop. In het Drentse Donderen zijn dit jaar vier Timm-woningen verkocht zelfs zonder dat ze officieel in verkoop zijn geweest. De mensen wonen er inmiddels twee maanden in.

Hoezo: jongeren kopen geen huis meer, onder andere omdat ze veelal flexibele arbeidsovereenkomsten hebben en zich dus niet willen binden? Van der Duim kan dit soort bevindingen van onderzoekers niet goed rijmen met de praktijk. ‘‘We kiezen heel duidelijk voor inkomensklassen en welke behoefte deze doelgroepen hebben. Ook hebben we duidelijke keuzes gemaakt en randvoorwaarden gesteld waaraan het product, het proces en de grondprijs moeten voldoen.’’

Prefabricage

Daarnaast zet VDM, met een kleine honderd personeelsleden, voortvarend in op prefabricage. In de eigen fabriek produceren de medewerkers de woningdelen, op basis van houtskeletbouw. De meeste tweedimensionaal, zoals de wanden en de vloeren. Maar de badkamers en de toiletten worden compleet, dus in 3D, geprefabriceerd en op de bouwplaats in het casco geplaatst.

De wanden maar ook de vloer van de badkamer voert VDM volledig in glas uit: gematteerd hardglas van de Friese producent Steinfort. ‘‘Glas is goedkoper dan alles betegelen.’’ De klant kan kiezen uit tien kleuren glas. De woningen worden compleet afgewerkt opgeleverd: van de vloerverwarming tot de keukeninrichting en het tapijt tot zelfs de gordijnen en het huisnummer bij de voordeur aan toe.

VDM wil de bouwtijd van de projecten geleidelijk verder bekorten: van tien nu naar zeven en zelfs vier weken op korte termijn. Dat kan volgens Van der Duim onder andere door ook de installaties al vooraf in te bouwen.

Kierdichtheid

Om aan de duurzaamheidseisen te voldoen, besteedt de bouwer veel aandacht aan de isolatie en de kierdichtheid van de woningen. “We voldoen aan de epc-eis en de woningen hebben een A++-label. Maar dat zegt allemaal niet zoveel als de woning niet kierdicht is. Daarvoor laten we dus een aantal testen uitvoeren, zoals met infrarood en een blowerdoortest.”

Naast Timm heeft VDM nog een aantal opvallende projecten in uitvoering. Voor het gebied De Zuidlanden (Jabikswoude) in Leeuwarden heeft TWA Architecten kapel- en kloosterwoningen ontworpen. De woningen referen aan een kerkgebouw, compleet met een gestileerd kerktorentje. De verkoop ervan loopt. Met de woningcorporatie Lyaemer Wonen in Lemmer is VDM een project gestart waarbij bewoners worden begeleid in het bewuster omgaan met energie. De eerste woningen worden hier op 15 december opgeleverd. In de woningen zijn standaard geïnstalleerd een hotfill-installatie, een wifi-led-pakket, drie standby-killers en bewegingssensoren.

Reageer op dit artikel