nieuws

Prijs belangrijkste voor zelfbouwer

woningbouw Premium

Prijs belangrijkste voor zelfbouwer

Bouwers bieden kant-en-klare nieuwbouwwoningen aan voor flink lagere prijzen dan vijf jaar geleden maar particulier opdrachtgeverschap kan volgens betrokkenen nog altijd leiden tot de laagste stichtingskosten.

Als reden daarvoor noemen ze dat particuliere opdrachtgevers veelal niet of nauwelijks hoeven te rekenen met de kosten van een verkoopapparaat en andere bijkomende kosten. Ook risico en winst voor de ontwikkelaar blijven buiten de begroting. Daartegenover staan, naar verluidt echter bescheiden, meerkosten door iets minder efficiënte bouw en het ontbreken van schaalvoordelen.

De risico’s zijn daarnaast niet weg, weet Frans Holleman, regiodirecteur bij Bouwfonds Ontwikkeling. Hij noemt ter illustratie een project waarbij tien woningen werden gebouwd in collectief particulier opdrachtgeverschap (cpo). Het koperscollectief bleef zitten met twee onverkochte woningen. Die nam bouwfonds af, in ruil voor een risico-opslag die werd verdeeld over alle woningen.

In de tijd van jaarlijks fors stijgende woningprijzen wisten bureaus zoals het Eindhovense Bouwen In Eigen Beheer (BIEB) collectief particulier opdrachtgeverschap succesvol aan de man te brengen als een manier om woningen goedkoper te krijgen. Ontwikkelaars volgden de marktprijzen terwijl de kostprijzen een stuk minder snel stegen.

“Ik was ook benieuwd in hoeverre het verschil in prijs zou blijven bestaan onder veranderende marktomstandigheden”, zegt BIEB-man Jan Walrecht. Om daaraan toe te voegen dat zijn verhaal bij een groot project in de Eindhovense Bloemenbuurt weer helemaal op gaat. Een koperscollectief laat 65 woningen bouwen. De prijs is circa 175.000 euro. In zijn ogen vergelijkbare nieuwbouwwoningen op een eveneens kwalitatief vergelijkbare locatie in Eindhoven komen voor bijna een derde meer op de markt.

Keiharde cijfers die aantonen dat particulier opdrachtgeverschap leidt tot lagere kosten, blijven moeilijk te vinden, stelt Kees Dol van het Delftse onderzoeksinstituut OTB. “Het dempt natuurlijk de kosten als je er zelf arbeid in stopt. In een collectief gebeurt het nogal eens dat er in de kopersgroep iemand uit de bouw bijzit die het project trekt.” De Bouwfonds-man ziet dat laatste ook: “Je betaalt niet in geld maar in de uren die erin gaan zitten. Vaak gebeurt dat in koperscollectieven door een gepensioneerde, die er dan heel veel tijd in steekt.”

Dol noemt zich een groot voorstander van cpo maar vooral omdat het mensen de gelegenheid geeft om naar wens te wonen. “Ik hoor van tijdstrajecten bij cpo die fors zijn. Vijf jaar schijnt normaal te zijn.” Voor jongeren die het ouderlijk huis willen verlaten mogelijk te lang, overweegt hij. “Met name als dan het resultaat een rijtjeswoning is, kun je je afvragen of het allemaal de moeite waard is, ook al zou een ontwikkelaarswoning wat duurder zijn.”

Reageer op dit artikel