nieuws

Hervulbare hypotheek in strijd tegen verpaupering

woningbouw Premium

Hervulbare hypotheek in strijd tegen verpaupering

Met behulp van een hervulbare hypotheek woningen uit de jaren zestig gefaseerd opknappen en duurzaam maken: vier aannemers en woonstichting Centrada in Lelystad willen met dit idee huiseigenaren in oudere wijken tegemoet komen en zo verpaupering tegengaan.

De aannemers renoveerden voor Centrada in de oudste wijk van Lelystad, de Zuiderzeewijk, een uitgewoond rijtjeshuis gerenoveerd naar een nul-op-de-meterwoning. Het moet als modelwoning gaan dienen waar geïnteresseerden binnenkort kunnen zien wat zij op het gebied van renovatie en verduurzaming aan hun woning kunnen verspijkeren.

Met het oog op de veelal lage inkomens in de wijk, onder meer als gevolg van werkloosheid, kozen de aannemers Heijmans Woningbouw, Schutte bouw & ontwikkeling, Van Wijnen Projectontwikkeling Noord en Koopmans Bouwgroep waar het kon voor goedkope materialen. Hieruit is een pakket (de aannemers noemen het een denkbeeldige container) met materialen en toepassingen samengesteld, waaruit woningeigenaren kunnen kiezen, van klein tot groot.

Hervulbare hypotheek

De inhoud van het pakket is becijferd op circa 50.000 euro. Voor de financiering denken de partijen aan de ‘hervulbare’ hypotheek. Het idee hierachter is dat per individu een maximale leencapaciteit wordt afgesproken, bovenop de hypotheek. Voor dat geld kan de woningeigenaar alvast een deel van de renovatie uitvoeren, bijvoorbeeld de vloerisolatie. Daarna lost hij eerst af voordat de volgende ingreep wordt gedaan. Daarvoor hoeft hij dan niet opnieuw een lening af te sluiten, maar kan hij de afgeloste leencapaciteit weer benutten.

Tjeerd de Boer, directeur van Schutte bouw & ontwikkeling: “Onze gedachte is dat je met bijvoorbeeld vloerisolatie meteen zo’n 200 kubieke meter gas per jaar bespaart, zodat je energierekening direct naar beneden gaat. We denken dat dit eigenaren over de streep kan trekken. Je moet niet vergeten dat veel particuliere woningen hier fors onder water staan, soms wel 50.000 euro. Het belang van de bank is in onze ogen dat de woning op deze manier in waarde stijgt.”

Minister Blok wil nog dit jaar samen met het Nibud komen tot een maximale leencapaciteit bovenop een nieuwe of lopende hypotheek. Bij nieuwbouw volstaat volgens De Boer 25.000 euro extra leencapaciteit, maar bij bestaande bouw van vóór 1994 niet. “Laat staan voor woning uit de jaren zestig en zeventig.”

Social return

Bij woningen als in de Zuiderzeewijk kost een renovatie naar nul-op-de-meter nu nog meer dan 70.000 euro, inclusief btw. De Boer: “Wanneer ook hier maar 25.000 euro zou gelden, is de hervulbare hypotheek een mogelijke oplossingsrichting.” Onderdeel van het idee is dat, om geld uit te sparen, bepaalde werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden door werkloze en handige wijkbewoners. Deze hebben zich verenigd in de Kluswinkel, waar doe-het-zelvers tevens gereedschappen kunnen lenen. “Het is dus ook nog eens een mooi social-returnproject”, aldus de directeur van Schutte.

Lees meer in het artikel Van vochtig rijtjeshuis naar comfortabel ‘stiltecentrum’

Reageer op dit artikel