nieuws

Energiebesparingsfonds levert bouwer weinig op

woningbouw

Energiebesparingsfonds levert bouwer weinig op

De bouwsector wordt weinig wijzer van het Nationaal Energiebesparingsfonds. Van de 300 miljoen euro voor goedkope groenleningen is tot nu toe slechts 4 miljoen euro aangewend.

“Het aantal aanvragen is inderdaad beperkt”, zegt Reinoud Veldman namens Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). SVn is de uitvoeringsorganisatie van het Energiebesparingsfonds. “Tot dusverre is er voor ruim 4 miljoen euro aan leningen verstrekt. Maar er zit nog ongeveer voor 2 miljoen euro in de pijplijn”, voegt Veldman er onmiddellijk aan toe.

Wat er precies misgaat, is volgens de woordvoerder lastig te zeggen. “Vaak is het een combinatie van dingen. Onbekend maakt onbemind en bovendien staat de verduurzaming van woningen gewoon nog in de kinderschoenen.”

Reden tot paniek is er volgens de uitvoerder niet. “Wij verwachten wel dat het gaat lopen. Het heeft gewoon even tijd nodig. Dat zagen we bij een vergelijkbare regeling ook. In het begin was er nauwelijks interesse, nu loopt het goed.”

Jan Willem van de Groep, de drijvende kracht achter het verduurzamen van 111.000 sociale woningen, waagt te geloven dat het Energiebesparingsfonds een succes wordt. Tenzij er snel iets verandert aan de opzet. “Die is veel te veel opgebouwd langs terugverdientijden en gebaseerd op het oude denken. Het werkt gewoon niet.”

Heel erg druk maakt Van de Groep zich niet over het fonds dat de bouwsector banen moet bezorgen. Al gaat het om 300 miljoen euro, de ‘greenspirator’ denkt groter. “Met 25 bouwers, banken, taxateurs en gemeenten ontwikkelen wij pakketten voor eigenaren van woningen uit de jaren zestig en zeventig. Als minister Blok de hypotheekruimte oprekt, is daarmee een veel grotere opschaling te maken.”

Huiseigenaren moeten hun energierekening kunnen inruilen voor een hoger hypotheekbedrag, vindt Van de Groep. Hij denkt aan een bedrag van maximaal 45.000 euro, terwijl dat nu 13.500 euro is.

De bal ligt bij minister Blok. “Of hij aan die wens kan voldoen is onduidelijk”, reageert een woordvoerder van de minister. “De gesprekken daarover zijn nog gaande.” Over het ‘falende’ Energiebesparingsfonds maakt Blok zich geen zorgen. “Het kabinet heeft net 15 miljoen euro beschikbaar gesteld aan gemeenten om het fo nds beter te kunnen promoten.”

Bouwend Nederland en Uneto VNI willen een deal maken met gemeenten. Donderdag is in Utrecht de aftrap van het programma ‘Kleur uw gemeente groen’.

Reageer op dit artikel