nieuws

Forse daling woningbouwvergunningen Vlaanderen

woningbouw Premium

Forse daling woningbouwvergunningen Vlaanderen

Het aantal woningbouwvergunningen in Vlaanderen is in de maand mei met 34 procent teruggelopen. Dat blijkt uit cijfers die de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) naar buiten heeft gebracht.

Volgens de brancheorganisatie ligt het niveau onder dat van 2012 en 2013. De verklaring zoekt zij in de verschuiving van woningen naar flats. “Er worden steeds meer flats gebouwd en het aandeel van de huizen in het totaal aantal vergunde woongelegeneheden neemt af”, aldus de VCB.

Voor de komende maanden verwacht de VCB een verdere daling van het aantal toegekende bouwvergunningen voor huizen en flats. “Want de bouwactiviteit neemt niet toe. De orderboeken van de woningbouwers zijn sedert eind 2013 zelfs verslechterd.”

Opleving illusie

Begin dit jaar leek de woningbouw in Vlaanderen juist op te leven. Het aantal nieuwbouwvergunningen steeg fors. Die stijging blijkt nu vooral het gevolg van strengere energieregels die waren aangekondigd en heeft niets te maken met een fundamentele verbetering van de markt, aldus de VCB. 

 

Reageer op dit artikel