nieuws

Studenten mogen wel wat duurzamer

woningbouw

Studenten mogen wel wat duurzamer

Studenten kunnen zich vanaf nu, samen met hun huisgenoten, aanmelden voor de competitie ‘Het duurzaamste studentenhuis van Nederland’. De strijd is een initiatief van Upact, een stichting voor jongeren die zich inzet voor duurzame vrede. “Zet de kachel eens een graadje lager’’, zegt Nicky van der Voort van Upact.

Studenten en duurzaamheid, gaat dat samen?

“Absoluut. Genoeg studenten die zo energiezuinig mogelijk proberen te leven en biologisch voedsel eten. Het bewustzijn op dat gebied is de laatste jaren enorm gegroeid.”

Heeft u zelf in een studentenhuis gewoond?

“Dat niet, maar ik kom er wel veel over de vloer. Ik heb echt wel een idee hoe het er in zo’n huis aan toe gaat.”

Wat valt u dan op?

“Dat in veel studentenhuizen de verwarming meestal staat te loeien. Dat kan anders, denk ik dan. Zet de thermostaat een graadje lager, doe een trui aan.”

Ik woonde jarenlang in een huis met achterstallig onderhoud. Het interesseerde de huisbaas geen zier…

“Dat zie je nog te vaak, huizen met oude cv-ketels en overal kieren en gaten. Aanpassen kan prijzig zijn, maar zo belangrijk. Tegelijkertijd zien we ook dat studentenhuisvesters steeds meer aandacht besteden aan duurzaamheid.”

Hoe zit de competitie er uit?

“De competitie bestaat uit twee acties.: ‘Koud? Trek een trui aan!’ en ‘Groene Fratsen’.”

Groene Fratsen?

“Bewoners mogen zelf een actie verzinnen. Voorbeeldje? Kweek je eigen groente en kruiden op het dak. Of spring met z’n allen onder de douche.”

Klinkt leuk, maar hoe wordt een winnaar bepaald?

“Het is de bedoeling dat de studenten hun acties zoveel mogelijk vastleggen: maak foto’s en filmpjes, ga bloggen. Laat zíen wat je als huis doet. Zo kun je punten winnen. En wij trekken met een mediateam door het land. Om studenten te stimuleren.”

Reageer op dit artikel