nieuws

Broeikas om een woning

woningbouw

Broeikas om een woning

Een studententeam van TU Delft Bouwkunde wil Nederlandse rijtjeswoningen energieneutraal maken met een soort kas eromheen. Het concept ‘Prêt-à-Loger’ is een van de twintig finalisten voor de Solar Decathlon 2014, vertelt projectmanager Matthaios Zarmpis.

Wat houdt ‘Prêt-à-Loger’ precies in?

“Prêt-à-Loger huizen zijn ‘klaar om in te wonen’, want er wonen al mensen in. We pakken ze in met een geprefabriceerd systeem dat meteen klaar is voor gebruik.”

Waaruit bestaat het systeem?

“De nieuwe huid bevat isolatie, maar ook faseveranderende materialen voor energie- en warmteopslag. Zonnepanelen verzorgen de energieproductie. Er komt ook een broeikas in.”

Op het plaatje lijkt het hele huis wel een broeikas.

“Klopt. We proberen het eenvoudig en betaalbaar te houden voor de grote massa. Daarom heeft het iets van een tuinbouwopstelling. We doen ook een casestudy in een kassengebied.”

Met een compleet huis?

“In Honselersdijk maken we een rijtjeshuis energieneutraal. Een mock-up daarvan bouwen we in Versailles voor de Solar Decathlon.”

Is het nou prettig wonen in een huis in een broeikas?

“De eerste onderzoeksresultaten wijzen uit dat het uitstekend isoleert. In de zomer kan de huid van dubbelglas deels open voor ventilatie. Het wordt geen broeikas binnen.”

Hoeveel huizen in Nederland zijn er geschikt voor?

“Nederland heeft zo’n 1,6 miljoen rijtjeshuizen. Vele daarvan zijn energievreters. Ze allemaal vervangen is te duur en vernietigt buurten.”

Als je er een kas omheen bouwt, verandert de buurt ook.

“Door het glas kun je heen kijken, dus binnen merk je er niks van. En met ingrepen buiten waarvan de bewoners nauwelijks hinder hebben, wordt een bestaand huis energieneutraal.”

Van buiten is elke uiterlijke verandering een verbetering bij een rijtjeshuis?

“Dat durf ik niet te zeggen hoor. Qua energieprestatie in ieder geval wel!”

Reageer op dit artikel