nieuws

Renovatie tot hoogste niveau verdienmodel bepleit

woningbouw

Renovatie tot hoogste niveau verdienmodel bepleit

Corporaties beperken hun energieprestatie-ambities bij renovaties in toenemende mate tot energielabel B, ziet Erik Franke. Volgens hem is dat uit financieel oogpunt niet nodig.

De architect in energiezuinige bouw ziet verdienmogelijkheden die ruimte maken voor renovaties, in één keer, naar een veel hoger niveau. Bijvoorbeeld tot de passiefhuisnorm. Na een renovatie naar energielabel B komt er later financieel geen ruimte meer voor een verdere renovatie naar een hoger niveau. De kans om woningen echt toekomstbestendig te maken is daarmee verkeken.”

“Je moet het moment dat woningen toch moeten worden gerenoveerd, benutten om het op een efficiënte manier in één keer goed te doen. Bij een energielabel B-woning houdt bewonersgedrag een grote invloed op de verwarmingsrekening. Bij woningen gerenoveerd tot passiefhuis-, nulenergie- of nul op de meter-niveau is die invloed veel kleiner. Dat betekent dat de verhuurder het te besparen bedrag kan garanderen en de huur navenant kan verhogen”, aldus Franke.

Lees morgen het interview met Erik Franke in Dagblad Cobouw

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels