nieuws

Eenmalig 100 miljoen extra levert 5000 banen op

woningbouw

Eenmalig 100 miljoen extra levert 5000 banen op

Met een eenmalig bedrag van 100 miljoen euro voor startersleningen kunnen op korte termijn vijfduizend fulltime banen in de bouw worden behouden voor een periode van twee jaar.

Dat schrijft het EIB in een notitie. De doelmatigheid van deze regeling is uitzonderlijk, vindt EIB-directeur Taco van Hoek. “De regeling zorgt ervoor dat de overheidsfinanciën niet verslechteren, maar via extra belastinginkomsten per saldo zelfs verbeteren.”

De starterslening bestaat uit een additionele lening, waarover de eerste drie jaar geen rente hoeft te worden betaald. Met een additioneel budget van eenmalig 100 miljoen vanuit de rijksoverheid die door de gemeenten wordt ‘gematched’, kan voor 660 miljoen euro aan extra hypotheken worden verstrekt.

De regeling is zo vormgegeven dat alleen starters die de kredietruimte vanuit de NHG en eventueel eigen vermogen hebben uitgeput voor een aanvullende lening in aanmerking komen.

Reageer op dit artikel