nieuws

Verhagen: “Bouw wordt niet lui van subsidies”

woningbouw

Verhagen: “Bouw wordt niet lui van subsidies”

Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland is het niet eens met de kritiek op de nieuwe subsidies uit het Nationale Energieakkoord die het verduurzamen van woningen een impuls moeten geven. “Nee, de bouwsector wordt daar niet lui van.”

Verhagen zegt dat in een interview met Dagblad Cobouw. Tegenstanders vrezen dat het verschaffen van eenmalige geldinjecties de echte transitie in de gebouwde omgeving in de weg staan. Onzin, vindt de oud-politicus. “Het is een feit dat deze regering 3,8 miljard euro per jaar aan subsidies verstrekt voor duurzame energie. Ik wil dat een tiende van dat beschikbare bedrag gebruikt wordt voor energiebesparing en woningisolatie. Wat is daar nou op tegen? Nee, de bouwsector wordt daar niet lui van. Met subsidies stimuleer je gedrag. Kijk maar naar de subsidies voor hybride auto’s. Die leiden ook tot een verkoop die het aanbod ver te boven gaat. Valt de subsidie weg, dan wil iedereen het. Het klopt, op is op. Daarom zetten wij in op een zo groot mogelijk bedrag. Het zal misschien minder worden dan wij willen, maar met een paar honderd miljoen kun je veel woningen verduurzamen. Dat is geen druppel op de gloeiende plaat.”

Hoeveel geld er vrijkomt voor nieuwe subsidies moet de komende maanden blijken.

Reageer op dit artikel