nieuws

Op zoek naar authentieke uitstraling

woningbouw Premium

Op zoek naar authentieke uitstraling

De Twaalf Apostelen, een dozijn arbeiderswoningen uit 1914 in Meppel, behoren tot de oudste huurwoningen van corporatie Woonconcept. De woningen kregen een bijzondere schilderbeurt, vertelt Michiel Kranendonk van Kranendonk Schilders.

Wat was zo bijzonder?

“We hebben, samen met de woningcorporatie en verffabrikant Sigma, de oorspronkelijke kleurstellingen van de huizen achterhaald. De woningen zien er nu weer precies uit als toen ze voor het eerst, een eeuw geleden, werden geschilderd.”

Heeft u dat vaker gedaan?

“We hebben dit vaker gedaan voor oudere gebouwen, maar dat dit in de sociale woningbouw gebeurt ben ik nog niet vaak tegengekomen.”

Waarom hier dan wel?

“Dit zijn ongeveer de oudste huurwoningen van de corporatie, en ze wilden daar iets bijzonders mee doen. Wij hebben dus voorgesteld om zoveel mogelijk de oorspronkelijke kleurstellingen te gebruiken.”

Hoe vind je die terug, zonder kleurenfoto’s?

“Er is ook archiefonderzoek gedaan, maar we hebben uiteindelijk een specialistische kleurenonderzoeker ingeschakeld om bij de huizen zelf naar de oudste verflagen te kijken. De specialist is daar dagen mee bezig geweest.”

Zaten die oude lagen er nog?

“We moesten op zoek naar plekken die waren overgeslagen. Bij goten, klossen, ramen en kozijnen was nog wel wat terug te vinden.”

Maar hoe weet u dat het de originele kleur is?

“Helemaal 100 procent zeker ben je niet, maar dit is vrijwel zeker de originele kleurstelling.

Was een gewone schilderbeurt niet net zo goed?

“Ik vind van niet. Wij merken dat opdrachtgevers vaak weer terug willen naar de authentieke uitstraling. Er was ook een tijd dat alles wit gesausd werd. Maar kijk naar het nieuwe Rijksmuseum, daar zijn die teruggebrachte, authentieke kleuren toch ook veel mooier.”

Reageer op dit artikel