nieuws

‘Varianten verhuurdersheffing onaanvaardbaar’

woningbouw

‘Varianten verhuurdersheffing onaanvaardbaar’

De varianten van minister Blok voor de verhuurdersheffing helpen niet om investeringen van woningcorporaties op gang te houden. Dat stelt Aedes naar aanleiding van de brief die minister Blok (wonen) gisteren naar de Eerste en Tweede Kamer stuurde.

De zeven varianten van de minister moeten vanaf 2017 ieder jaar 1,7 miljard euro opbrengen. “Deze varianten veranderen niets aan het principe van de verhuurdersheffing: het blijft een ordinaire belasting die rechtstreeks naar de schatkist gaat. Dit geld komt niet ten goede aan sociale huisvesting en huurders moeten meer betalen. Laat corporaties nu investeren in nieuwbouw en renovatie en trek die investeringen af van de totale heffing”, reageert Aedes-voorzitter Marc Calon.

Uit de brief van de minister blijkt dat hij het huidige voorstel voor de verhuurdersheffing evenwichtig vindt. Op verzoek van de Eerste en Tweede Kamer heeft hij echter verschillende alternatieven uitgewerkt. Drie varianten gaan uit van respectievelijk een vaste heffing per woning, een heffing gebaseerd op de huur en een belastingvrije voet in de heffing per woning. De overige vier varianten bieden corporaties een aftrek bij investeringen in energiebesparing, nieuwbouw, renovatie en herstructurering in krimpgebieden, de vier grote steden en Rotterdam-Zuid.

“Dit lijkt sympathiek. Maar hierdoor moeten corporaties die niet kunnen investeren meer betalen dan hun collega-corporaties die wel kunnen bouwen en renoveren. Dat is onaanvaardbaar”, aldus Calon. Aedes dringt al langer aan op een investeringsagenda in plaats van de verhuurdersheffing. Woensdag komt de verhuurdersheffing aan bod in de Tweede Kamer.

Reageer op dit artikel