nieuws

Katwijk blokkeert plannen woonlocatie Valkenburg

woningbouw

De kansen voor de ontwikkeling van het voormalige vliegkamp Valkenburg worden steeds kleiner. Donderdagavond liet de voltallige gemeenteraad van Katwijk geen spaan heel van het masterplan om op die plek 5000 woningen te bouwen.

Gemeenteraad hekelt optimistische perspectieven in masterplan

Zowel collegepartijen als oppositie waren kritisch over de haalbaarheid van de plannen. Volgens raadslid Klaas Jan van der Bent van collegepartij ChristenUnie is er gewoon geen sluitende grondexploitatie voor het project. “Veel andere projecten, zoals de aanleg van de Rijnlandroute, hangen af van de realisatie en opbrengsten van dit project. Maar de vraag is of de realisatie van Valkenburg wel in ons belang is, want elders in de gemeente wordt op klaarliggende bouwgrond niets gebouwd. Onlangs heeft de gemeente nog 24 miljoen moeten afboeken op de grondexploitatie.”

De opzet van het project is ongewoon; de grond van de voormalige militaire basis is eigendom van het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB), terwijl de gemeente Katwijk verantwoordelijk is voor de openbare ruimte. “Wij hebben de lasten, maar niet de lusten.”

De kritiek op het masterplan spitste zich vooral toe op de positieve, maar achterhaalde woningvraagprognoses waar het rapport zich op baseert. “Wij vragen ons vooral af: wie draait op voor de kosten van een negatieve exploitatie? Zijn wij wel verplicht om die woningen te bouwen?”

Vorige maand startte het RVOB een aanbestedingsprocedure voor het sloopwerk van de startbaan. Volgens Jaap Haasnoot van actiegroep Valkenburg Open is dat een bewuste strategie om tegenstanders voor het blok te zetten. “Het Rijk wil snel geld verdienen aan Valkenburg, maar de initiatiefnemers hebben last van kokervisie. Op deze manier lopen we een grote kans dat Valkenburg een nieuwe Blauwestad wordt, waar niemand wil wonen.” Volgens Haasnoot wil niemand in Katwijk en Wassenaar dit project. “De bevolking protesteerde op straat toen het vliegveld werd gesloten. Wij pleiten ervoor om het vliegveld gewoon weer te openen voor zakenvluchten. Dat is de beste garantie voor het behoud van deze groene zone.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels