nieuws

Toverkast voor kleinbehuisden

woningbouw

Toverkast voor kleinbehuisden

Veel jonge gezinnen trekken weg uit de stad omdat de beschikbare woonruimte niet goed aansluit op hun wensen en eisen. Architectenbond BNA en architectenbureau Heren 5 deden onderzoek naar slimme oplossingen voor het kleinbehuisde stadsgezin. Woordvoerder Carla Roos legt uit.

De stad is toch geen plek voor opgroeiende kinderen?

“Juist wel. De stad heeft alles wat een gezin nodig heeft: winkels vlakbij en onderwijs, cultuur en vermaak om de hoek. Bovendien zijn gezinnen heel belangrijk voor de stad.”

Maar de huizen zijn te klein.

“Dat is de reden dat veel gezinnen wegtrekken. Niet zelden tegen hun zin, want veel mensen willen graag in de stad blijven wonen.”

Dus er moeten grotere huizen worden gebouwd?

“Steden hebben ruimtegebrek, dus het is logisch om na te denken over hoe je meer kan doen in de bestaande bouw met de schaarse ruimte die er is.”

Dus hoe gezinnen in kleinere appartementen kunnen blijven?

“In het boek ‘Nestelen in de stad’ geven we allerlei mogelijkheden om een woning aan te passen naar de eisen van een jong gezin, bedacht door architecten en bewoners samen.”

Zoals?

“De aanpassingen kunnen bouwkundig zijn, maar vaak heeft een kleine ingreep al veel effect. De Toverkast is een leuk voorbeeld van een manier om ruimte te creëren. Zo’n kast kan allerlei functies krijgen en zelfs dienen als logeerkamertje.”

We gaan weer terug naar vroeger met grote gezinnen in kleine huisjes.

“Het grappige is dat veel oudere vooroorlogse huizen allerlei ontwerpen hebben die juist heel goed zijn voor een stadsgezin. Daar zie je bijvoorbeeld veel inbouwkasten. Die zijn in moderne bouw vaak verdwenen.”

Is er in het moderne bouwen te weinig over nagedacht?

“Dat kan ik zo niet zeggen. We merken wel dat er voor het onderzoek veel interesse is van ontwikkelaars en corporaties. Die zien kennelijk ook dat deze vraag er is.”

Reageer op dit artikel