nieuws

Heipalen door de eeuwen heen

woningbouw

Heipalen door de eeuwen heen

Heipalen uit alle eeuwen. Archeologen van de gemeente Zwolle stuitten erop tijdens het onderzoek op het Kraenbolwerk, dat in 1615 als verdedigingswerk werd aangelegd.

Op het bolwerk stonden voorheen Schaepman’s Lakfabrieken, die inmiddels naar Kampen zijn verhuisd. Van twee gebouwen is voor het eerst in 1832 informatie beschikbaar, kort nadat in opdracht van Napoleon de kadastrale kaart werd ingevoerd. Het gaat om een pakhuis met werf van werfbaas Willem Tobias.

Niet alleen een groot deel van de fundering, ook bovengronds muurwerk is bewaard gebleven. De fundering bestaat uit poeren met spaarbogen ertussen. Op dezelfde locatie is later – na 1850 – een hout­stek­loods gebouwd, die op houten palen met grote bakstenen was gefundeerd.

Zo’n dertig houten heipalen, die door de archeologische dienst zijn blootgelegd en destijds ter conservering met creosootolie waren geïmpregneerd, herinneren aan een gebouw dat op de plek van de Schaepman-loodsen stond en waarschijnlijk ook na 1850 is gebouwd. De gevel van gebouw Volharding (op de foto links) is behouden en wordt geïntegreerd in de nieuwbouw van 106 appartementen en 48 woningen, die AM op stapel heeft staan.

Reageer op dit artikel