nieuws

Energiebesparing in voorraad levert minder op dan berekend

woningbouw Premium

Energiebesparing in voorraad levert minder op dan berekend

Energiebesparing in de bestaande gebouwenvoorraad levert veel minder op dan berekend.

Dat komt doordat het werkelijke energieverbruik lager is dan waar het energielabel van uitgaat. Het energielabel gaat uit van een theoretisch energieverbruik op basis van type woning, woninggrootte, bouwjaar en voorzieningen als isolatietype, glasoppervlak, dubbelglas en dergelijke.

Die theoretische berekening klopt helemaal niet met de werkelijkheid, zo blijkt uit onderzoek van de TU Delft. Vooral bij woningen met F- en G-label is het verschil enorm. Bij G-labelwoningen ligt het theoretische gasverbruik twee keer zo hoog als het werkelijke verbruik zoals uit de energienota’s blijkt. Bij F-labelwoningen ligt het werkelijke gasverbruik een derde hoger dan het berekende verbruik.

Reageer op dit artikel