nieuws

Tholen krijgt ‘recreatieve vuurtoren’

woningbouw Premium

“Bijzonder” noemen Sprangers Bouwbedrijf uit Breda en architect Stan Aarts uit Roosendaal hun plan voor ‘Het Baken-Gorishoek’, een complex recreatieappartementen aan de Oosterschelde. Niet in de laatste plaats omdat het project buitendijks wordt gebouwd.

< Vervolg van pagina 1

“Het is niet gebruikelijk om iets buitendijks te bouwen dat geen direct verband houdt met de zeewering”, zegt projectleider Herwin van Veltom van Sprangers. En dus is er volgens hem intensief overlegd met Rijkswaterstaat, het waterschap Scheldestromen en de gemeente Tholen waar het project wordt gebouwd.

Het complex komt nabij de kern Scherpenisse op het eiland Tholen. De bebouwing krijgt de vorm van een vuurtoren. Verdeeld over twee verdiepingen en de ‘toren’ komen er dertien koopappartementen in. De plint gaat op aan zakelijke ruimte. “Een latere uitbreiding van het complex zit er niet in”, zegt Aarts.

De zakelijke ruimte is bedoeld voor onder meer de nabijgelegen brasserie De Zeester. De huidige Zeester verkeert in niet al te beste staat, zegt Aarts. “Daar komt bij dat één hoek van het gebouw de teen raakt van de dijk langs de Oosterschelde. Rijkswaterstaat is daar niet blij mee: het hindert het onderhoud van de zeewering.”

Het complex komt te staan op een paalfundering. Met Rijkswaterstaat kijkt de aannemer of de fundering het best geboord of geheid kan worden. In beide gevallen moeten in de asfaltbekleding van de dijk gaten worden gemaakt. In de dijk moet ook een sparing worden gemaakt voor de liftput. De eigenlijke fundering van het complex steekt boven het geasfalteerde terrein uit.

De draagconstructie wordt gemaakt uit in het werk gestort beton, net als de woningscheidende wanden en de rest van het skelet. Sprangers overweegt de spouwen vol te blazen met pir-schuim om alle kieren winddicht te maken. In de spouwen komen ook pir-platen. Want, zegt Van Veltom: “Windkracht 12 is daar geen uitzondering.”

Reageer op dit artikel