nieuws

‘Broodnodig spuitje olie om kantoor te verbouwen’

woningbouw

Het verhuren van lege kantoren, ziekenhuizen, scholen, huizen van paticulieren en woningen die op de slooplijst staan wordt makkelijker.

De Tweede Kamer stemde gisteren in met voorstellen van minister Blok (wonen). Kort daarna zegt de minister dat het ook goed nieuws is voor de bouwsector.

Bent u vanaf vandaag ook de anti-leegstandminister?

“Haha. Nou, de wet gaat wel helpen om leegstaande kantoren snel te kunnen ombouwen tot woningen. De maximale verhuurtermijn gaat van 5 naar 10 jaar. Veel steden hebben dit soort lelijke sta-in-de-wegs. Dit biedt eigenaren van lege kantoren de kans daar iets aan te doen. Sowieso heb ik als minister de ambitie om nodeloze regels op te ruimen.”

Hoeveel kantoorplannen helpt u?

“Ik heb geen aantallen, maar het Herbestemmingsteam heeft me gevraagd de maatregel met voorrang te nemen. Ik denk dat het een broodnodig spuitje olie in de woningmarkt en in de bouwsector is die de verbouw van leegstaande kantoren lostrekt. Verbouwen is nu een aantrekkelijk optie met een reële terugverdientijd.”

Het verhuren van onverkoopbare huizen wordt ook makkelijker. Voor wie is dat goed nieuws?

 “Voor de particulier die overweegt zijn huis te verkopen, maar dat misschien nu niet durft. Het is ook goed nieuws voor de woningzoekende.”

Heeft deze maatregel effect op de nieuwbouwproductie?

“Misschien dat particulier die tegen een geweldig bouwplan aanloopt nu eerder een nieuw huis durft te kopen. Wellicht is hij nu gerust gesteld dat hij zijn huis makkelijker kan verhuren als het niet verkocht wordt.”

Heeft u nog goede ombouwplannen?

“Een kantoor ombouwen tot studentenwoningen lijkt mij zeer kansrijk. Alle studentensteden hebben een tekort aan studentenwoningen. Het is ook een oppepper voor de wijk wanneer een leeg kantoor bewoon wordt. Een kantoor ombouwen om seizoensarbeiders onderdak te bieden kan goed in krimpgebieden.”

Reageer op dit artikel