nieuws

‘Gronduitgifte aan marktpartijen overlaten’

woningbouw Premium

‘Gronduitgifte aan marktpartijen overlaten’

Verwerving, productie en uitgifte van bouwgrond kunnen door marktpartijen uit handen van gemeenten worden genomen.

De rol van gemeenten kan zich dan beperken tot faciliterend grondbeleid. Dat blijkt uit antwoorden van projectontwikkelaarsorganisatie Neprom op vragen die de commissie huizenprijzen eerder deze week stelde. De parlementaire commissie onderzoekt de kostenontwikkeling en de prijsvorming op de huizenmarkt.

Als marktpartijen zich met zaken als gronduitgifte gaan bezighouden, zullen ook zij het systeem van residuele grondwaarde hanteren. Een methodiek waarbij verband wordt gelegd tussen de marktwaarde, de bouwkosten en de grondwaarde van een gebouw. “Dit zou verder niet tot discussie en vertragingen leiden bij prijsdalingen”, stelt Neprom.

Reageer op dit artikel