nieuws

Glijfolie voorkomt thermische spanningen in nieuwbouw

woningbouw

Glijfolie voorkomt thermische spanningen in nieuwbouw

Na jaren vertraging worden de eerste woningen gebouwd op een parkeergarage in Groningen.

Glijfolie moet grote thermische spanningen tegengaan in de nieuwbouw. De eenlaagse garage van 270 bij 110 meter is onderverdeeld in grote gedilateerde secties van zo’n 70 bij 110 meter. Met veel meer dan een dunne laag bitumineuze dakbedekking is de constructie niet afgedekt. Onder invloed daarvan werkt de constructie veel sterker dan wanneer hij bebouwd zou zijn. Die bewegingen houden niet op nu een hoekje van de garage bebouwd wordt.

IMd Raadgevende Ingenieurs stelde voor de bebouwing een eenvoudige constructie voor: wanden van kalkzandsteen en vloeren van kanaalplaten op een betonnen balkenrooster. Kalkzandsteen is echter niet in staat de opgelegde thermische spanningen op te vangen. Daarom stelde constructeur Michiel Niens van IMd voor tussen het dek en de funderingsbalken een dubbelzijdig glijfolie aan te brengen.

Lees morgen het hele artikel in Dagblad Cobouw 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels