nieuws

Tunnelgietbouw bezorgt Tilburg bouwrecord

woningbouw

“Als een speer!” Zo gaat volgens Austin Krekels de bouw van 706 studentenwoningen in Tilburg. De adjunct-directeur van Van de Ven Bouw en Ontwikkeling doelt daarmee op de bouw van het complex Talent Square. Het Tilburgse bedrijf doet dat door middel van tunnelgietbouw. “Dat doen we al langer, maar de snelheid die we nu boeken hebben we er nog nooit gehaald.”

De snelheid van bouwen was één van de redenen waarom de aannemer voor tunnelgietbouw koos. Het alternatief waren breedplaatvloeren geweest, legt Krekels uit. “Die zijn gevoelig voor het weer. Als het te koud is kun je geen beton storten en ben je een dag kwijt. Met tunnelbouw kun je altijd storten.” Met alle bijkomende maatregelen wordt het gietbouwcasco wel duurder, zegt Krekels. “Maar dat win je terug met de tijd die je ermee spaart.”.

Eén van die maatregelen is geforceerde droging. Dat gebeurt met gasbranders die in een bepaald patroon op de bekisting zijn gemonteerd. Een rijpheidcomputer bestuurt de gasbranders. De warmte droogt het beton tot de voorgeschreven sterkte van 1400 newton per vierkante millimeter. Is die sterkte eenmaal bereikt dan gaat het gas uit. Van de Ven gebruikt conventioneel beton waarvan de verhouding tussen water en cement is aangepast aan de geforceerde droging.

De branders verstoken propaangas dat in twee tanks van elk 8000 liter in de kelder van het gebouw is opgeslagen. “Het is een bekende techniek waar geen ongelukken mee zijn gebeurd”, zegt Krekels. Een gemeente als Rotterdam geeft er echter geen toestemming meer voor. Branders mogen daar alleen nog maar aardgas verstoken. Elektra is geen alternatief omdat het de droging nagenoeg onbetaalbaar maakt.

Koud drogend

Er is wel een alternatief in de vorm van ‘koud drogend’ beton. Dat is een speciale betonsoort met bepaalde chemicaliën die het verhardingsproces gecontroleerd laat verlopen. Krekels zegt geen ervaring te hebben met het ‘koude tunnelsysteem’. Het wordt volgens hem nog niet heel vaak toegepast. “De vraag blijft of het systeem ook in de winter werkt wanneer het vriest. Door de specifieke betonsoort en de toeslagmaterialen wordt het casco ook duurder dan wanneer het met gasbranders wordt gedroogd.”

Na de laatste stort wordt het hele complex door droogstoken voorbereid op de afbouw. Dat gebeurt via de ventilatiekanalen. De horizontale ventilatiekanalen zijn al opgenomen in de tunnels. Krekels: “We hoeven dan alleen nog maar de standleidingen te monteren. Het ventilatiesysteem wordt daarna omgekeerd gebruikt.” Enige voorzichtigheid is volgens hem wel geboden: “De temperatuur in de ventilatiekanalen mag niet hoger worden dan 70 graden Celsius. Wordt het meer dan slaan de brandkleppen in de kanalen dicht. En die moeten dan allemaal worden vervangen omdat ze maar één keer kunnen worden gebruikt.” In theorie zouden de ventilatieleidingen de afzonderlijke gasbranders kunnen vervangen; in de praktijk is dat tot nog toe niet nodig geweest.

Van de Ven bouwt de appartementen in drie tunnelstromen van elk twee tunnels. Elke tunnel vormt twee appartementen. Maal zes worden in één dag twaalf keer zes appartementen gemaakt. Van de Ven begon daarmee eind februari van dit jaar. Talent Square bestaat uit vier bouwdelen. De hoogste telt dertien bouwlagen en de twee laagste elk zes. Het resterende blok heeft elf bouwla gen. De ruwbouw is eind november gereed.

Planning

Dat vergt een hele strakke planning, vertelt Van de Vens projectontwikkelaar Rob Crul. Niet in de laatste plaats omdat de datum van oplevering al vast stond nog voor dat de aannemer wist wanneer hij kon beginnen. “Het werk moet op 1 juli 2013 gereed zijn. In september van dat jaar moet het in resultaat in gebruik komen. Wordt het complex later opgeleverd dan wordt het voor opdrachtgever TBV Wonen erg moeilijk om de appartementen voor het komende studiejaar vol te krijgen. Dan ben je weer een jaar verder.”

Talent Square ligt aan de Hart van Brabantlaan nabij het centrum van Tilburg. De locatie bezorgt de bouwers nog geen problemen met de tijdige aanvoer van onder meer beton. De mixertrucks zijn tot nog toe allemaal op tijd gearriveerd, meldt Krekels. Maar als de centrale voor het project draait blijft er volgens hem niet genoeg over voor a ndere projecten.

Projectgegevens

Opdrachtgever:TBV WonenOntwikkeling:Volker WesselsArchitect:BO.2 uit TilburgAannemer:Van de Ven Bouw en Ontwikkeling uit TilburgOmvang:706 appartementen, 1000 vierkante meter zakelijke ruimteBouwbegin:februari 2012Oplevering:juli 2013

Reageer op dit artikel