nieuws

‘Ruimte tussen balkons en flats wordt opgevuld’

woningbouw Premium

‘Ruimte tussen balkons en flats wordt opgevuld’

De ruimte tussen de staalconstructie van de balkons en de betonconstructie van de flats aan de Schubertlaan in Eindhoven wordt opgevuld, mits de gemeente Eindhoven met die oplossing akkoord gaat.

Dat meldt directeur Jos Goijarts van woningcorporatie Trudo. Bij de renovatie van de vijf appartementengebouwen zijn de balkons vergroot. Daarvoor is een staalconstructie toegevoegd, die aan de tuinzijde rust op lichte vierkante stalen kolommen en aan de gevelzijde is verankerd met draadeinden. Op sommige plaatsen is de open ruimte tussen het staal en het beton enkele centimeters, waardoor de constructie onvoldoende veilig is. “Het detail lijkt niet goed, de ankers die uit het beton steken worden op buiging belast”, bevestigt Bennie Potjes van Bouwen met Staal uit Zoetermeer.

In overleg met de aannemer, Groenen Bouw en Onderhoud uit Veldhoven, en Luuk Janssen, constructeur bij Adviesbureau Tielemans uit Eindhoven, worden de ruimtes tussen de balkons en de gevels opgevuld, volgens Goijarts. “Dan is het een verbinding zonder moment. Dat is een duurzame oplossing, die heel lang mee moet gaan. De garantietermijn blijft dezelfde”, aldus de directeur van Trudo. “Als de gemeente Eindhoven accoord gaat met deze oplossing, kan de aannemer vandaag of morgen beginnen met het opvullen.”

Janssen bevestigt dat dingen misgegaan zijn bij ontwerp en uitvoering van de balkons. “Wij zijn door Trudo gevraagd te beoordelen wat door een andere constructeur is ontworpen”, aldus Janssen. Vragen over de stabiliteit van de constructie in het horizontale vlak van de balkons, de capaciteit van de betonconstructie en het risico op betonrot en koudebruggen, blijven voorlopig staan. “Goijarts zal de oplossing bekendmaken zodra de gemeente accoord is”, aldus Janssen. Voorlopig blijft het advies aan de bewoners de balkons niet te betreden.

Reageer op dit artikel