nieuws

‘Balkons ondeugdelijk gemonteerd’

woningbouw

‘Balkons ondeugdelijk gemonteerd’

De bevestiging van balkons aan 170 gerenoveerde flats van woningcorporatie Trudo in Eindhoven deugt niet.

De bewoners hebben een brief gekregen met het verzoek de balkons niet te betreden. Het gaat om staalconstructies die met bouten aan de bestaande betonconstructie zijn bevestigd. Zowel het ontwerp als de uitvoering van de bevestiging roepen vragen op. De stalen balken zijn met enkele draadeinden aan smalle betonranden gemonteerd. Op sommige plekken bevinden zich centimeters tussen het beton en het staal, waardoor de draadeinden niet alleen op dwarskracht, maar ook op buiging worden belast. De balkons bevinden zich aan de achterzijde van de flats. Ze worden aan de tuinzijde ondersteund door lichte stalen kolommen tot op het maaiveld.

Hoe de ondeugdelijke constructie moet worden hersteld is niet duidelijk. De ontwerper van de balkons is De Loods Architecten en Adviseurs uit Aarle-Rixtel. Directeur Fons Smid wil geen vragen beantwoorden. Ook projectleider Jan Daamen van Groenen Bouw en Onderhoud uit Veldhoven doet er het zwijgen toe. Woningcorporatie Trudo is niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens een tweede brief aan de bewoners laat Trudo de constructie onderzoeken. Donderdagmiddag heeft overleg plaatsgevonden. Bij het onderzoek zijn zowel de gemeente als een externe deskundige betrokken.

Reageer op dit artikel