nieuws

Tankers laten speedboot toekomst verkennen

woningbouw

Tien grote corporaties en ontwikkelende bouwers bundelen de krachten om tot nieuwe businessmodellen en woonconcepten te komen die betaalbare woningen moeten opleveren. “We willen de naoorlogse situatie die is gericht op maximale productie, voorgoed achter ons laten.”

Nee, het is niet het zoveelste initiatief dat tot doel heeft slimmer en goedkoper woningen te bouwen. Het is ook geen ketensamenwerking. “Dit is een radicaal andere stap”, zegt Joost Nelis, directeur woningbouw van BAM, over de maandag gelanceerde broedplaats Lincubator. De Alliantie, Ballast Nedam, BAM, AM, Dura Vermeer, Eigen Haard, Era Contour, Havensteder, Portaal en Ymere gaan volgens Nelis “helemaal terug naar de basis”.

Doel is nieuwe manieren te bedenken om woningen te kunnen maken die veel goedkoper zijn dan we nu gewend zijn. Veertig procent is het doel. De kwaliteit van de woningen moet op zijn minst gelijkblijven.

Het initiatief van de tien partijen is een poging een antwoord te geven op de malaise op de woningmarkt en de grote behoefte aan betaalbare woningen. “De weg die we nu volgen, duurt te lang”, zegt Alfred van den Bosch, directeur vastgoed bij woningcorporatie De Alliantie. Elke partij afzonderlijk probeert te vernieuwen vanuit de bestaande situatie of zijn eigen projecten. “Wij gaan een stap verder.”

Impuls

Door het creëren van een denktank hopen de tien partijen de zoektocht naar de productie van betaalbare woningen een extra impuls te geven. Deden de koplopers op het gebied van ketensamenwerking dan hiervoor niets met elkaar? Jawel, er vond kennisuitwisseling plaats, maar het bleef vaak bij ‘bilateraaltjes’. Na anderhalf jaar aan elkaar snuffelen durven ze een gezamenlijk project aan.

Nelis weet dat zo’n samenwerking vraagtekens kan opleveren. “Mensen zeggen: hoe kan dat nou dat je gaat samenwerken met je grootste concurrenten? Maar we zijn al anderhalf jaar met elkaar in gesprek. Het duurt even voordat je een voedingsbodem hebt. Je moet elkaar heel erg goed leren kennen, zowel persoonlijk als elkaars organisatie. Je trouwt ook niet met het eerste beste meisje dat er goed uitziet.”

Wat het gaat opleveren, weet niemand nog precies. Dat is het spannende, zegt iedereen. Nieuwe businessmodellen voor corporaties of voor corporaties én bouwers gezamenlijk, nieuwe woningconcepten – het kan allemaal. Een groep met vijf mensen mag dat na de zomer voltijds gaan bedenken. Iedereen bij de tien partijen mag zich kandidaat stellen. Experts van buiten zijn niet nodig. “Dat kan op dit moment niet. We denken dat het prima lukt met de mensen uit deze organisaties”, zegt Alfred van den Bosch, directeur vastgoed bij De Alliantie.

Nelis hoopt dat de bouw na dit initiatief de “naoorlogse situatie die is gericht op maximale productie voorgoed achter zich zal laten”. Dat kan door bewoners meer te betrekken bij de te bouwen woningen en wijken. Verder ziet Nelis ook graag dat er verder nagedacht wordt over het concept van de circulaire wijk. “Dat is geleend van Herman Wijffels. Dat betekent dat je denkt in de cirkel van ontwikkelen, bouwen, onderhouden en slopen. Dat werkt alleen als je als producent over de hele levensduur bij de woningen en wijk betrokken blijft.”

Verwacht niet meteen grote projecten en een nieuwe organisatie met duizend man, waarschuwt Nelis. Zie het als het neerlaten van een speedboot. En de woningmarkt en de tien bouwpartijen als grote supertankers. Dat is moeilijk bijsturen.“De tankers sturen daarom een speedboot vooruit om de toekomst te verkennen.”

Reageer op dit artikel