nieuws

Sanering asbest begint – transparantie blijft uit

woningbouw

De sanering van het wegens asbestbesmetting ontruimde deel van Kanaleneiland is begonnen, maar corporatie Mitros en de gemeente Utrecht geven nog steeds geen enkele informatie.

“We bevestigen noch ontkennen het”, luidt het antwoord van Sandra Sluijter, communicatieadviseur van de gemeente Utrecht, op alle technische vragen. Volgens de asbestverwijderaar gaat het om asbest uit voegen tussen betonplaten van het dak, die bij het verwijderen van kit is vrijgekomen. Volgens de gemeente Utrecht betreft het niet-hechtgebonden amosiet. Maar Sluijter wil niets bevestigen, zelfs niet dat asbest is vrijgekomen. Het gebrek aan transparantie is volledig. Bijna twee weken na de ontdekking van de besmetting kennen zelfs de bewoners de feiten nog niet.

Ondertussen verschijnen berichten dat het zou gaan om spuitasbest. Dat is onwaarschijnlijk, bij niet-hechtgebonden amosiet is zachtboard eerder een optie. Andere berichten gaan over standleidingen, vloerbedekking en lijm, borstweringen. Die zouden in een containment zijn verwijderd. Daarbij kan iets misgegaan zijn. Dan is de bron geen niet-hechtgebonden amosiet, maar hechtgebonden chrysotiel. Burgemeester Wolfsen zegt dat de bewoners over de feitelijke onderzoeksresultaten zullen worden geïnformeerd, voordat ze openbaar worden gemaakt. Wanneer? Ook dat is nog niet bekend.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels