nieuws

Pastors somber over plan Rotterdam-Zuid

woningbouw Premium

Het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid mislukt door het Vestia-debacle als niet elders geld wordt gevonden. Die constatering deed programmadirecteur Marco Pastors bij de presentatie van het eerste uitvoeringsplan 2012-2014.

Al voor de problemen bij Vestia was de financiering van de renovatie van 23.000 particuliere woningen in het achterstandsgebied een probleem. “De komende twee jaar proberen we het geld alsnog bij elkaar te krijgen. Maar het is lastig, we gaan niemand voor de gek houden”, aldus Pastors.

In totaal wil Rotterdam de komende twintig jaar 35.000 woningen in het gebied renoveren of vervangen. Daarvoor is jaarlijks 50 miljoen euro nodig. Gesprekken daarover met woningbouwcorporaties waren “redelijk vergevorderd” toen de financiële problemen bij Vestia aan het licht kwamen. Daardoor staan nu zelfs de meest concrete plannen voor de korte termijn op losse schroeven. Plannen voor de lange termijn zijn ook onzeker, omdat 45 procent van alle woningen Vestia-bezit is.

De gemeente Rotterdam heeft er inmiddels bij minister Spies voor gepleit dat de Rotterdamse woningbouwcorporaties niet hoeven mee te betalen aan de ‘Vestia-heffing’.

> pagina 2: Driepoot verliest een van zijn poten

Reageer op dit artikel