nieuws

Friese bouwers maken kennis met passiefbouw

woningbouw

Passief bouwen is minder makkelijk dan het lijkt’’, zegt Taeke Kuipers van bouwbedrijf Bootsma. Hij bouwde met vier collegabedrijven mee aan de eerste passieve woning van Friesland volgens het PassiefBouwen Keur.

Innovatieproject volgens PassiefBouw Keur moet innovatieve bouw bevorderen

De gezamenlijke aanpak heeft minder te maken met de al dan niet onverwachte problemen die in een passief bouwen-project kunnen optreden. Het is vooral een innovatieproject van het ministerie van EL&I dat Bootsma heeft aangezet om samen te werken met collegabouwers P. Allema in Niawier, Van den Bosch in Gauw, Aannemersbedrijf J. de Jong in Oosterwolde en Leenstra in Gaastmeer.

Dit project moet mede de bouw van passieve woningen bevorderen. De samenwerking helpt de bedrijven ook oplossingen te bedenken voor de bijzonderheden van passief bouwen. “Eén van de moeilijke dingen is de luchtdichtheid van de woning”, legt Kuipers uit. Luchtdichtheid is één van de aspecten die bepaalt of een woning passief is of niet. In Witmarsum is de begane grond makkelijker luchtdicht te maken dan de verdieping, vindt Kuipers.

Dat komt door de samenstelling van de woning. De basis is een cataloguswoning van Plannon. De begane grond is opgebouwd uit cellenbeton. “Dat is redelijk makkelijk luchtdicht te maken”, legt Kuipers uit. De verdieping bestaat uit een houtskelet. “Daarvan zijn de aansluitingen veel moeilijker luchtdicht te maken.”

Recticel

De woning heeft een spouw waarvan het buitenblad is voorzien van 20 centimeter Recticel-isolatie. De Rc-waarde komt daarmee in Kuipers becijfering op 10. Dat getal geldt ook voor het dak dat met 40 centimeter Recticel is geïsoleerd. “De hoeveelheid isolatiemateriaal maakt de passieve woning duurder dan een conventionele”, zegt Kuipers. De meerkosten worden volgens hem wel redelijk snel terugverdiend. “Hoe harder de energieprijzen stijgen hoe sneller dat gebeurt. Op termijn moet de woning zichzelf van energie kunnen voorzien met 9 vierkante meter zonnecel- en zonnecollector. De aannemers zeggen een ruime ervaring te hebben met de bouw van Plannon-woningen. Het ontwerp is redelijk makkelijk passief te maken. Daarmee willen de bedrijven ook aantonen dat passief bouwen niet per definitie gelijkstaat aan bouwen onder architectuur.

“Passief bouwen wordt toch nog steeds gezien als iets bijzonders dat je op het platteland niet kwijt kunt”, zegt Kuipers. “Met deze aanpak laten we zien dat het eigenlijk heel gewoon is.” Het resultaat mag er volgens Kuipers zijn, maar de kwaliteiten maken van de passieve woning nog geen verkoopsucces, constateert hij. “Er worden al weinig nieuwe woningen aanbesteed; de keuze valt dan niet op passief.”

Passsief bouwen betekent dat een woning zodanig wordt geïsoleerd dat een woning jaarlijks niet meer energie verbruikt dan 15 kilowattuur per vierkante meter.

Reageer op dit artikel