nieuws

Reinbouw ontwerpt woning met ‘vrije’ configurator

woningbouw Premium

Reinbouw introduceert zijn Ontwikkelwiz, een ‘vrije’ configurator voor woningen. “Zakelijke opdrachtgevers en particulieren kunnen daarmee vanuit het niets een virtueel plan maken”, zegt Hans Stieber van de bouwer uit Dieren. Hij zegt met deze ontwerphulp een voorsprong te hebben op de concurrentie. “Die gebruikt vooralsnog alleen minder flexibele driedimensionale elementen.”

De Ontwikkelwiz is een parametrische configurator. Parametrisch betekent in Stiebers uitleg dat een opdrachtgever de vrije keuze heeft. “De opdrachtgever geeft aan hoe lang, hoe breed en hoe hoog de woning moet zijn en deelt de plattegrond vrij in. Ramen en deuren kan de opdrachtgever eveneens vrij kiezen.” Stieber zegt zo de ontwikkeltijd van woningen te halveren. “De voorbereidingstijd wordt daarmee een week in plaats van een jaar. En door ‘lean’ te bouwen realiseren we een project bijna twee keer zo snel als normaal.”

De ontwerphulp gaat uit van vier energieconcepten. De opdrachtgever kan die verder verfijnen met specifieke bouwkundige- en installatietechnische maatregelen en eventueel aanvullen met alternatieve energiebronnen. Het programma rekent voor elke specificatie het investeringsbedrag voor. Uit al die elementen wordt ‘real time’ een ontwerp gemaakt, inclusief tekeningen en bestek. Opdrachtgevers die niet tevreden zijn over het resultaat kunnen het ontwerp weer wijzigingen.

Stieber adviseert de Ontwikkelwiz voor het ontwerpen van rijenwoningen, twee-onder-één kappers en vrijstaande woningen.

Over ruim een jaar denkt Reinbouw met een aangepaste ontwerphulp ook gestapelde woningen te kunnen voorbereiden.

De configurator ontwikkelt op vier niveaus: project naar verkaveling en woningprogramma, blok naar kavelafmeting en kavelprijs, casco naar vorm en architectuur en indeling naar het detailniveau van individuele woonwensen. In het programma zit een aantal standaard woningtypen waarbij de opdrachtgever elke stijl van architectuur kan kiezen.

Het laatste doet vermoeden dat het om een cataloguswoning gaat. “Dat is het zeer beslist niet”, zegt Stieber. “Cataloguswoningen bestaan uit vaste elementen die je kan combineren. Onze woningen hebben nu juist geen vaste elementen.” Hij adviseert de Ontwikkelwiz ook voor het maken van een renovatieplan voor grondgebonden woningen. Ook bij renovatie kunnen zakelijke en particuliere opdrachtgevers specifieke duurzaamheidsmaatregelen kiezen.

Reageer op dit artikel