nieuws

Kachel blijft aan met combi-afvoer

woningbouw

Bisotherm ontwikkelde voor passiefhuizen een speciale gecombineerde rookgasafvoer/verbrandingsluchttoevoer voor onder meer (sfeer)kachels.

Bisotherm zegt te constateren dat er vaak iets mankeert aan de luchttoevoer in ‘dichtgeïsoleerde’ woningen. Vaak wordt een losse kunststof leiding in of onder de vloer gelegd. Vaak valt die te klein uit waardoor te weinig lucht binnenkomt. Zo’n leiding wordt in veel gevallen ook een ‘koude-ader’ die vochtproblemen veroorzaakt in huis.

De LAS-F wordt op schoorstenen gezet en voert lucht af en aan over het dak heen. De in- en uitgang van de Bisoairstream LAS-F zitten in hetzelfde winddrukbereik.

Het systeem bestaat uit onder meer een geïsoleerde geperste keramische buis. De binnenkant van de buis voert rookgas af. Aan- en afvoer zijn daarmee altijd in evenwicht volgens de fabrikant.

De isolatie voorkomt dat de verse verbrandingslucht te veel wordt opgewarmd door het hete rookgas. Te warme verbrandingslucht wil opstijgen en bereikt daardoor niet meer de kachel. De constructie haalt wel de kou uit de lucht zodat kilte niet via de schoorsteen in huis komt.

Reageer op dit artikel