nieuws

Vakantiehuisje van zeven platen hogesterktebeton

woningbouw

Vakantiehuisje van zeven platen hogesterktebeton

Wie in Duitsland op vakantie gaat, kan in een wijngaard ten zuidwesten van Wörrstadt een bijzonder huisje vinden van zeven platen hogesterktebeton.

De vloer, vier wanden en twee dakplaten zijn slechts 3 centimeter dik, waardoor de constructie veel lijkt op een kaartenhuis. Maar het stort niet in, want de randen zijn verdikt tot 7 centimeter, voorzien van messing en groef en aan elkaar verlijmd. De platen zijn gewapend met micro-wapeningsmatten van Ducon Europe. Die hebben een maaswijdte van 12 millimeter en bestaan uit staaldraad met een diameter van een millimeter. De toeslagstof heeft een diameter van maximaal 0,2 millimeter. De druksterkte van het beton is 130 N/mm2 en de buigtreksterkte is 18 N/mm2.

Parallellogram

Het huisje dient als tijdelijke bergplaats en biedt bescherming tegen zon en regen. Het is ontworpen door Christoph Perka, student aan de Technische Universiteit Kaiserslautern. De vloer heeft de vorm van een parrallellogram. Twee wanden zijn halfopen, zonder kozijnen. IG Bauplan uit Kaiserslautern berekende de constructie en Ducon Europe uit Mörfelden-Walldorf zorgde voor de prefabricage van zes van de zeven platen. De zevende plaat werd gestort in het laboratorium van de faculteit bouwconstructies van de Technische Universiteit Kaiserslautern.

Reageer op dit artikel