nieuws

‘Bespaar schilders onnodige lasten’

woningbouw

‘Bespaar schilders onnodige lasten’

Actal wil dat de Belastingdienst zelf controleert of schilders terecht het lage btw-tarief in rekening brengen. “Dat bespaart zowel schilders als huiseigenaren veel onnodig administratief werk”, aldus het adviescollege terugdringing administratieve lastendruk.

Voor onderhoudswerk aan woningen die ouder zijn dan twee jaar, mag het lage btw-tarief worden toegepast (6 procent in plaats van 19 procent). Schilders moeten de leeftijd van de woning wel kunnen aantonen, bijvoorbeeld met een verklaring van de eigenaar van de woning. Maar de Belastingdienst heeft toegang tot de Basisregistraties Adressen en Gebouwen en kan dus zelf de controles uitvoeren, schrijft Actal in een brief aan demissionair staatssecretaris Weekers van Financiën.

Dit zou de branche 265.000 verklaringen per jaar schelen en dus veel administratieve lasten. Als de verklaring ontbreekt of niet geldig is, legt de Belastingdienst nu nog een naheffingsaanslag op. Door de Belastingdienst de controle op het bouwjaar zelf te laten doen, wordt ook de zekerheid voor de conusment verhoogd.

Reageer op dit artikel