nieuws

Bouwer VDM verlaagt epc met warmtepompcombinatie

woningbouw

Bouwer VDM Woningen laat in zijn particuliere woningen een warmtepompsysteem van Itho/Daalderop installeren. De leverancier van onder meer verwarmingssystemen noteert een toenemende vraag naar deze HP Cool Cube, omdat het systeem de epc helpt te verlagen.

Volgens Frank van der Heide van woningbouwer VDM combineert de HP Cool Tube het goede van een cv-combiketel met het maximale rendement van een luchtwarmtepomp. Het laatste betekent volgens Bert Visser van Itho/Daalderop dat de installatie geen bodembron nodig heeft maar energie uitwisselt met de buitenlucht. In 2015 daalt de epc voor woningen naar 0,4, wat Visser goed uitkomt: “Dan red je het niet met een ketel alleen.” Dat is mede de reden dat VDM voor het warmtepompsysteem kiest. “Investeren in de schil doet niet veel voor de epc”, zegt Van der Heide. “Maar het heeft wel een positief effect op de energielast.” De 225 energiezuinige woningen die VDM jaarlijks bouwt hebben een epc van 0,6. De installaties bepalen dus volgens de bouwer niet alleen de mate van energiezuinigheid, maar is weer wel zo groot dat Visser het systeem ook adviseert voor renovatie. “Het helpt het energielabel met een aantal stappen tegelijk te verbeteren.”

Hogere investering

In VDM’s becijfering vergt de HP Cool Cube een iets hogere investering dan een conventioneel systeem. De extra kosten zijn wat de woningbouwer betreft een verantwoorde uitgave. “De toekomstige bewoner spaart ruim 27 procent op de energielasten”, zegt Van der Heide. “Jaarlijks kan dat enkele honderden euro’s opleveren!” Mede door het lagere verbruik van primaire energie blaast het systeem ook minder CO2 in de lucht. De HP Cool Cube verwarmt de woning via de warmtepomp die de benodigde energie uit de omgevingslucht haalt. De gasketel springt bij wanneer het binnen warmer moet worden dan wat de warmtepomp kan leveren. Op de begane grond geven vloerlussen de energie af. Op de verdieping doen lagetemperatuurconvectoren dat. De 25 kilowatt sterke ketel verhit ook tapwater. Als optie levert de installatie ook topkoeling.

Reageer op dit artikel