nieuws

‘Hogere hypotheek voor energiezuinige woningen’

woningbouw

‘Hogere hypotheek voor energiezuinige woningen’

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is een hogere hypotheek mogelijk voor nulenenergiewoningen.

Dat biedt perspectief schrijft Bas van de Griendt, milieumanager Bouwfonds Ontwikkeling, vrijdag in een opinieartikel in Dagblad Cobouw.

“Niet alleen nulenergiewoningen, maar ook zeer energiezuinige woningen zouden voor een hogere hypotheek in aanmerking moeten komen. Op dit moment is dat maximaal 8.500 euro voor een ‘standaard’ nieuwbouwwoning met een epc van 0,6. Maar wie de regels van het Nibud volgt, komt tot veel hogere bedragen.”

Later dit jaar worden officieel de energielabels bekend voor de nieuwbouw. Vanaf 1 januari 2013 zijn projectontwikkelaars verplicht deze af te geven bij de verkoop van een woning. De labels maken voor woonconsumenten inzichtelijk dat nieuwbouwwoningen energetisch veel beter presteren dan woningen uit de bestaande voorraad. Van de Griendt concludeert dat banken er daarom goed aan doen deze prestaties te belonen door kopers van deze woningen meer hypotheek te geven.

Lees morgen het opinieartikel in Dagblad Cobouw

Reageer op dit artikel