nieuws

Britse bouw groeit toch dankzij infra

woningbouw

De totale productie van de Britse bouw is vorig jaar uitgekomen op 128,4 miljard euro. Dat is 2,8 procent meer dan in 2010 en nog geen vijf miljard euro onder het niveau van 2008. In het vierde kwartaal is de bouwproductie echter weer met een half procent terug gelopen.

Dat blijkt uit cijfers van het Office for National Statistics, het Britse CBS. Die groei is vooral te danken aan de aanleg van infrastructuur die over het hele jaar gezien op het hoogste niveau lag sinds het ONS ruim dertig jaar geleden met zijn bouwstatistieken begon. In het vierde kwartaal van afgelopen jaar kwam de output aan infrastructuur ook een kwart hoger uit dan een jaar geleden. Het ONS noemt in dit kader onder meer Crossrail, de nieuwe spoorverbinding door Londen, en de uitbreiding van de M25 rondweg om de Britse hoofdstad.

Ook de woningbouw vertoont weer groei, en wel met bijna 6,5 procent op jaarbasis. De private woningbouw zit al enige tijd op een licht groeiende lijn, terwijl de sociale woningbouw in 2011 een recordproductie realiseerde. Het ONS tekent daarbij echter aan dat beide sectoren in de laatste drie maanden van het jaar weer een daling begonnen te vertonen. Onderhoud en renovatie van woningen is verder de enige sector die op jaarbasis een krimp liet zien.

De Construction Products Association blijft pessimistisch, vooral door de verslechtering die de laatste maanden ingezet lijkt te zijn. ‘‘De trend is nog steeds omlaag. Deze cijfers lijken onze zorgen over de vooruitzichten voor de sector voor de komende achttien maanden te bevestigen’’, aldus directeur economische zaken Noble Francis. De CPA blijft dan ook voorspellen dat de Britse bouw dit jaar met 5 procent zal krimpen en dat er geen herstel zal optreden voor 2014.

Reageer op dit artikel