nieuws

Spies naar Brussel om ‘regionaal bouwen’ te verkennen

woningbouw Premium

Spies naar Brussel om ‘regionaal bouwen’ te verkennen

Corporaties, gemeenten en marktpartijen mogen in de toekomst misschien zelf bepalen waar ze huizen mogen bouwen, in welke prijsklasse en voor welke doelgroepen.

Het vandaag gelanceerde plan is nog steeds een plan, maar minister Spies (binnenlandse zaken) wil de ruimte ervoor in Europa verkennen. Dat zei ze in een Kamerdebat. Over een maand of drie besluit Spies of Nederland met een concreet voorstel komt. Nu al met een plan komen, noemde de minister te risicovol.

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch denkt met zijn plan de impasse tussen Europa en Nederland over de inkomensgrens te doorbreken en rekent op de bouw van meer betaalbare woningen. Woningcorporaties moeten zich in principe op hun kerntaken blijven richten, vindt hij, tenzij marktpartijen niet kunnen of willen bouwen.

Monasch denkt dat hij het probleem van staatssteun kan omzeilen. “Als de markt niet bouwt, wordt het een publieke zaak en is er dus ruimte voor corporaties om groepen te huisvesten die anders geen plek kunnen vinden. Hierdoor kan er nooit sprake zijn van staatssteun, omdat de markt niet bouwt en er dus geen sprake is van ongeoorloofde concurrentie. Daarmee vervallen mogelijke bezwaren van Brussel.”

Reageer op dit artikel