nieuws

‘HRe-ketel is geen vervanger van afzonderlijke ketel’

woningbouw

De ketelfabrikant en de installateur moeten af van het idee dat de HRe-ketel een ‘één-op-één’ vervanger is van de ‘gewone’ gaswandcombiketel. De HRe-ketel levert daar te veel vermogen voor. “Draai het eens om”, zegt Frans Horst. “Verdeel dat vermogen over zoveel individuele woningen dat de ketel wel rendeert.”

Horst is projectleider van Woning­stichting Eigen Haard uit Amsterdam. Hij ziet toe op de renovatie van De Koningsvrouwen van Landlust in de wijk Bos en Lommer. In dit project worden acht woningen aan weerszijden van een trappenhuis bediend door een installatie van twee HRe-ketels en twee voorraadvaten. De ketel is van Remeha’s type eVita. De ketelfabrikant uit Apeldoorn heeft deze gaswandcombiketel ook meegenomen naar stand 07.B110 van de installatievakbeurs VSK in Utrecht.

Het project is een proef waarmee Eigen Haard wil nagaan of dit semi-collectieve systeem in één brandcompartiment een bruikbaar alternatief is voor de gebruikelijke ketel per woning. De Amsterdamse corporatie wil de ervaringen met de Koningsvrouwen van Landlust delen met andere corporaties. Het project voorziet in de renovatie van 245 vooroorlogse portiekwoningen. Eigen Haard beheert ruim 38.000 van zulke woningen.

> pagina 11: ‘Cv-installateur hoeft woning niet meer in’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels