nieuws

Woning bouwen geen simpele klus

woningbouw

Particulieren die zelf een woning bouwen in Almere mogen sinds vrijdag afwijken van het Bouwbesluit. Sommigen vrezen kabouterwoningen.

Het is hem toch weer gelukt. Adri Duivesteijn, wethouder Ruimtelijke Ordening van Almere, kreeg vrijdag een vrijbrief van het kabinet. Iedereen die in de groeistad een huis wil bouwen hoeft zich niet langer te houden aan “betuttelende” gebruiksvoorschriften. Zijn opvatting: de zelfbouwer weet dondersgoed hoe hoog hij zijn deur wil hebben, hoeveel ramen hij wil, hoeveel badruimten zijn huis moet tellen en of het rolstoelvriendelijk moet zijn. Regels die geen betrekking hebben op brandgevaar of op veilige constructies wekken alleen maar irritatie bij de enthousiaste klusser die eigenlijk maar één doel heeft, redeneert de sociale pleitbezorger van de vrijheid: een eigen droomkasteeltje bouwen. Minder regels. Het klinkt menig architect, bouwer en burger als muziek in de oren, denkt Duivesteijn. “Dit gaat voor ontspanning zorgen. En voor tijdswinst. Als je toch weet hoeveel geld en vergaderuren eraan opgaan om te bewijzen dat er genoeg daglicht binnenvalt…”, reageert hij per telefoon. Het gesprek is nog niet ten einde of Paulus Jansen van de SP predikt een volstrekt ander geloof. Hij meent dat de ‘familie doorsnee’ of ‘bouwmaaraan‘ tegen zichzelf in bescherming moet worden genomen. “Dit is een heel slechte zaak. Ik denk dat mensen veel dingen gaan doen waar ze achteraf spijt van krijgen.” Zelfbouwers zijn te dom? “Ze zullen geen rekening houden met eisen voor gehandicapten, terwijl ze zelf ook in een rolstoel kunnen belanden. Ik denk niet dat Almere dan bijspringt met een budget.” De SP’er denkt dat zelfbouwers de verleiding niet kunnen weerstaan om te beknibbelen op de hoogte van een deur, op een schuurtje. “Als je geen bouwkundige achtergrond hebt, bega je grote stommiteiten. Dan wil je iets maken wat mooi is. Maar als je dan je huis moet verko-pen, blijkt het minder courant te zijn.” Duivesteijn, die zijn woning in Den Haag van top tot teen verbouwde, lacht erom. “Er kan weinig misgaan.” Tegengas kreeg hij ook niet vanuit de bouwsector, die over het algemeen toch veel waarde hecht aan uniforme regels. “Er is een soort moeheid ontstaan. Elk bouwproject is al uniek. Bovendien moet de aannemer toch uitvoeren wat op papier staat.”

Universitair hoofddocent standaardisatie en normalisatie Henk de Vries juicht het experiment in Almere toe, maar ziet ook de risico’s ervan in. “Geldt de regel voor heel Almere? Dat is ingrijpend, daar wordt veel gebouwd. Ze hadden beter kunnen kiezen voor een kleiner gebied, dat beter te monitoren valt. In feite geeft het Rijk hier al mee aan dat het bestaande systeem niet goed is, terwijl de regels er niet voor niets zijn, neem ik aan.”Door de weidsheid van de proef loopt het kabinet het risico dat andere gemeenten Almere volgen, denkt De Vries. Hij trekt een parallel met de regel voor de koopzondag voor toeristische steden. “Almere had zijn VVV-kantoor net gesloten, toen hij ook aanspraak maakte op de regeling.” Minder regels leiden niet per se tot meer innovatie, besluit de docent van de Erasmus Universiteit. “Dat is beslist niet waar. Zonder regels zou er totale willekeur zijn. Als er iets nieuws op de markt komt, wil je toch weten of het werkt. Dat kun je alleen bepalen aan de hand van normen. Of de gemiddelde consument slim genoeg is om een woning te bouwen? Ik denk het niet. Het is geen eenvoudige klus.”

Teruggefloten

Hoezo nieuws? In juli 2011 beloofde wethouder Adri Duivesteijn toch al dat zijn ambtenarenteam woningbouwplannen van particuliere opdrachtgevers niet langer zou toetsen op delen van het Bouwbesluit. En hoewel oud-minister Donner de eigenzinnige Duivesteijn terugfloot, trok deze zich daar niets van aan. In Cobouw (22 augustus 2011) haalde hij zijn schouders op en deelde hij mee dat hij “gewoon door zou gaan”. Afgelopen vrijdag kreeg Duivesteijn toch officieel de rijksoverheid achter zich. Almere krijgt een status aparte. En dat voelt toch wel prettig, erkent de wethouder nu. “We balanceerden op het randje. Er hoefde maar iets te gebeuren en we zouden verantwoordelijk zijn.”

Reageer op dit artikel