nieuws

Vidomes studeert op toekomst van omgewaaide gevel in Rijswijk

woningbouw

Nieman-Kettlitz Gevel- en Dakadvies heeft onderzocht hoe op 5 januari een deel van de zijgevel uit een flat in Rijswijk kon waaien. Woningcorporatie Vidomes bestudeert vandaag de bevindingen van het Rijswijkse bureau. Uit het onderzoek moet onder meer blijken of de gevel nog goed genoeg is om te herstellen.

De onderzochte zijgevel maakt deel uit van een portiekflat uit 1965 aan de Tubasingel in Rijswijk. De gevel is in 2007 gerenoveerd. “Bij die gelegenheid zijn de voegen hersteld, maar niet vervangen”, zegt Hans Platzer, manager van het bedrijfsbureau van Vidomes. Een conditiemeting wees in 2010 uit dat de gevel in goede staat verkeerde. Het onderzoek leerde volgens hem ook dat de gevel op dat moment vrij van scheuren was.

De portiekflat telt vier lagen en een zolderverdieping met een zadeldak. Het metselwerk is uit de punt van het dak gevallen. “In het getroffen deel loopt de breuk over ongeveer een derde van de breedte van de gevel door de voeg”, legt Platzer uit. “Daarna loopt de breuk getand schuin naar boven.”

Op 5 januari stond een westenwind pal op de zijgevel. Het onderzoek moet leren of de wind mogelijk in verband staat met de nieuwe woontoren Paulinesymphonie aan de overkant van de straat. Platzer denkt vooralsnog van niet. “Op de plek van de Paulinesymphonie heeft altijd al een hoog gebouw gestaan, zij het dat het minder hoog was dan de huidige toren.” Naar Platzer weet is het de eerste keer dat een gevel van Vidomes is weggewaaid.

Reageer op dit artikel