nieuws

Spies versoepelt huurbescherming

woningbouw Premium

Spies versoepelt huurbescherming

Tijdelijke verhuur van woningen moet makkelijker worden. Dat schrijft minister Spies (binnenlandse zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister wil met een reeks aan maatregelen de doorstroming op de woningmarkt versoepelen en zo de stagnerende bouw van zowel koop-als huurwoningen vlottrekken. Zo moet het eenvoudiger worden om te koop staande woningen tijdelijk te verhuren. De vergunning voor tijdelijke verhuur moet eenvoudiger te verkrijgen zijn. Gemeenten mogen geen aanvullende voorwaarden meer stellen voor vergunningverlening, boven de voorwaarden die de Leegstandswet stelt. En als de gemeente niet binnen acht weken beslist, wordt de vergunning automatisch afgegeven. Ook zijn verhuurders niet langer verplicht zich aan het puntenstelsel te houden. De woningen kunnen geliberaliseerd verhuurd worden, waardoor gemeenten geen maximale huurprijs hoeven vast te stellen en de huurder geen huurprijsbescherming heeft. De bewindsvrouw overlegt met de hypotheekverstrekkers welke drempels zij nog hebben bij het geven van toestemming voor tijdelijke verhuur.

Reageer op dit artikel