nieuws

Miljard euro voor studentenkamers

woningbouw Premium

Miljard euro voor studentenkamers

Sociale verhuurders van studentenwoningen beloven de komende vijf jaar 1 miljard euro te investeren in de nieuwbouw van 16.000 studentenwoningen.

Dat maakte minister Donner (wonen) gisteren bekend in een Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Daarin zegt de brancheorganisatie voor sociale studentenhuisvesters Kences de investering toe.

De investering is haalbaar geworden voor Kences door de versoepeling van bouwregels voor studentenwoningen. In het nieuwe Bouwbesluit is de minimale oppervlakte van een studentenwoning verlaagd van 24 naar 18 vierkante meter. Ook zijn meer woningen als onzelfstandige woonruimte toegestaan. Daarnaast zijn de eisen aan het aantal parkeerplaatsen bij studentenhuisvesting versoepeld.

Haalbaar

Vincent Buitenhuis, directeur van Kences, licht toe: “Zo kunnen we meer woningen op hetzelfde aantal vierkante meters bouwen, waardoor de investering haalbaar wordt. We besparen zo 10.000 euro per woning. Op een onrendabele top (verlies over exploitatieperiode, red.) van 25.000 euro is dat mooi meegenomen.” Kences schraapt het geld bijeen door de volledige eigen investeringsruimte te gebruiken en geld bij de overheid en institutionele beleggers te lenen.

Bij het plan zijn naast Kences ook gemeenten, Vastgoed Belang, de studentenvakbond LSVb, de kennissteden, de vereniging van universiteiten en de HBO-raad betrokken. De private verhuurders, verenigd in Vastgoed Belang, willen ook woningen realiseren, maar hebben nog geen concrete toezeggingen gedaan. Zij richten zich meer op de herontwikkeling van kantoorpanden. Donner verlengt voor hen de tijdelijke ontheffing van bestemmingsplannen van 5 naar 10 jaar.

Reageer op dit artikel