nieuws

Bouw afhankelijker van corporaties

woningbouw Premium

Woningcorporaties hebben in 2010 het leeuwendeel van de woningbouwproductie voor hun rekening genomen. Van alle nieuwbouw kwam 57 procent van corporaties.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV), de toezichthouder van de corporaties. Woningbouwers worden de laatste jaren steeds afhankelijker van de corporatiebranche. In 2009 werd 43 procent van alle nieuwbouwwoningen door volkshuisvesters neergezet.

Zowel bij de bouw van huur- als van koopwoningen kreeg de crisis veel minder greep op de corporaties. In 2010 werd 16 procent minder nieuwe huurwoningen gebouwd; bij corporaties bleef de daling beperkt tot 7 procent (van 30.400 in 2009 naar 28.600 vorig jaar).

Ook voor koopwoningen was de bouwproductie van corporaties relatief sterker. Het aantal gebouwde koopwoningen daalde landelijk met 40 procent, terwijl corporaties 22 procent minder koopwoningen bouwden. De corporatieproductie daalde van 10.000 koopwoningen naar 7900.

Omzettingen

Na het bouwtopjaar in 2009 met 40.500 nieuwe huur- en koopwoningen hebben de corporaties afgelopen jaar hun productietempo verlaagd, resulterend in 4000 nieuwbouwwoningen minder.

CFV noemt de daling van het aantal nieuw gebouwde huurwoningen bij corporaties “beperkt”. Mogelijk is dat deels te verklaren uit het omzetten van koopwoningen naar huurwoningen.

Ondanks de omzettingen hadden de corporaties meer opgeleverde koopwoningen leeg staan dan vorig jaar: aan het einde van 2010 waren 2500 nieuwbouwwoningen nog niet verkocht. Eind 2009 hadden 2250 nieuwe koopwoningen nog geen eigenaar gevonden.

Het merendeel (4100) van de nieuwe koopwoningen van corporaties betreft goedkope woningen. De verkoopprijs daarvan ligt onder de 200.000 euro.

Reageer op dit artikel