nieuws

Energiezuinige staalframe huizen met GPR doorgerekend

woningbouw Premium

Bouwer OK Huis heeft volgens eigen zeggen de primeur met energieneutrale woningen in Meerstad die uit een staalframe zijn opgebouwd. Tenminste, de eerste woningen die met een dergelijke draagconstructie in GPR Gebouw zijn doorgerekend. Dat verliep niet zonder haken of ogen omdat het rekenmodel nog geen rekening houdt met de verschillende gradaties aan gerecycled staal. Desalniettemin zijn de constructies van deze twaalf woningen in het Groningse dorp opgebouwd met koudgewalst staal waarin een stevig aandeel aan gerecycled staal is verwerkt, zo verzekert directeur Ryan Arends van OK Huis.

De toepassing van koudgewalst staal is nog niet algemeen bekend in de woningbouw en staat in de GPR-berekening niet te boek als een duurzaam materiaal. Dat komt omdat de Europese staalleveranciers verschillende waardes hanteren met gerecycled staal. Volgens Arends levert de ene fabrikant 100 procent gerecycled materiaal, terwijl de andere bijvoorbeeld 65 procent secundair staal toevoegt aan primair geproduceerd staal.

“De brancheorganisatie voor de staalindustrie Bouwen met Staal probeert met de opstellers van GPR Gebouw consensus te bereiken over een goede rekenmethodiek”, aldus Arends. Het aandeel gerecycled materiaal groeit totdat er een aanbod van 100 procent ontstaat, waardoor staalframebouwen aan de cradle-to- cradlenorm voldoet.

Opbrengst

Uiteraard zorgt het staalframe niet voor de energieneutrale waarde, namelijk dat de opbrengst van energie gelijkwaardig is aan de jaarlijkse energierekening. Maar het draagt er wel toe bij. Het uit staal-profielen opgetuigde holle wandsysteem wordt in– en uitwendig gevuld met isolatie. Dit levert altijd minimale Rc-waarden van 5 m2 K/W op.

Een constructieve holle wand is zeer dun gedimensioneerd, waardoor er meer binnenruimte ontstaat. Het staalframe bestaat uit koudgevormde, zeer dunwandige C- en U-profielen uit duurzaam sendzimir verzinkt staal.

“Een staalframe draagt ongeveer 10 procent van het gewicht van een stenen muur en is 10 tot 15 procent lichter dan een houtskelet. Door uit plaatstaal profielen te maken en te verwerken in een frame hebben we netto weinig materiaal nodig. Daar-door kan er ook lichter worden gefundeerd”, licht Arends toe. Ondanks het lichte gewicht is het framewerk ijzersterk. Een doorsnee stijl kan een last van een ton dragen.

Innovatief is het vloersysteem waarin grote doorvoeringen zijn gemaakt om ten behoeve van de balansventilatie leidingen met bredere diameters er doorheen te leiden. Dat verhoogt het rendement. “Daarnaast”, zo stelt Arends, “kunnen grote rioolbuizen door de vloer worden versleept, wat grote ontwerpvrijheid oplevert voor de architect. Dat gaat niet ten koste van de dimensionering en kracht van de stalen liggers.”

De EPC-waarde wordt verder opgekrikt door energiezuinige installaties zoals balansventilatie, een warmtepomp en pv-panelen op het dak en bovenal kierdicht bouwen. Tegen de binnenwanden en de kozijnen komen folies, een Duitse methode voor het passief bouwen. “We gebruiken geen pur en kit , omdat deze op lange termijn niet kierdichtheid kunnen garanderen”, vindt Arends. De gemeente Groningen controleert of de waarden qua kierdichting en isolatie worden bereikt middels infrarood- en het zogenoemde blowerdoortesten.

Particulieren hebben de eerste energieneutrale staalframe-woningen gekocht en partner FM Bouw bouwt ze af. Ook in de gemeente Oldebroek gaat OK Huis vier van dergelijke energieneutrale woningen bouwen.

Reageer op dit artikel