nieuws

Bouwers hekelen ‘kostencontrole’

woningbouw Premium

Een onderzoek naar de prijsvorming van nieuwbouwwoningen zal niet tot nieuwe inzichten leiden, denken Bouwend Nederland en NVB Bouw.

Directeur Nico Rietdijk van de Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers vindt het “prachtig” dat de Tweede kamer zich het lot van de woningmarkt aantrekt. “Maar het is natuurlijk schokkend dat Kamerleden een onderzoek willen dat zo afleidt van de werkelijke problemen waarmee de sector kampt.” Bouwend Nederland sluit zich daarbij aan. “Het onderzoek zal niet tot nieuwe inzichten leiden”, verwacht woordvoerder Pim Nusselder. “De gegevens waar nu om gevraagd wordt zijn gewoon voorhanden”, vult Rietdijk aan. “Ze staan bijvoorbeeld in onze jaarlijkse Thermometer Koopwoningen (zie kader, red.). Die heb ik dus maar even naar de Tweede Kamer gestuurd.”

Ook wetenschappelijk directeur Peter Boelhouwer van onderzoeksinstituut OTB verwijst naar de Thermometer van de NVB. “De cijfers zijn inderdaad al bekend. Je ziet dat grondprijzen zo’n 35 procent van de prijs bepalen, eeen stuk meer dan enkele jaren geleden. Dat is het grootste probleem als het gaat om stijging van de prijs van nieuwbouwwoningen.”

EIB-directeur Taco van Hoek denkt dat een onderzoek wel degelijk nuttig kan zijn. “Er zijn cijfers over grondexploitaties bij gemeenten en cijfers over vastgoedexploitaties bij private partijen. Die kun je koppelen en een aantal posten zal je vervolgens moeten uitdiepen.”

Prijsopdrijving

Het onderzoek naar de prijsvorming van nieuwbouwwoningen is een wens van PvdA en D66. De partijen vermoeden dat er sprake is van “kunstmatige prijsopdrijving” doordat te veel betrokkenen aan de bouw van een woning willen verdienen. Dat valt erg mee, werpt Rietdijk tegen. “Sinds 1997 is de huizenprijs van zowel nieuwbouw als bestaand verdubbeld. De pure bouwkosten over diezelfde periode zijn met 25 procent gestegen.” Nusselder beaamt dat. “Het zit hem echt in de gestegen grondkosten. En dat is een direct gevolg van het restrictieve ruimtelijke ordeningsbeleid van de overheid.” De minister zou zich daar om moeten bekommeren, vindt Rietdijk. “Het is nu net of gecontroleerd wordt of het orkestje nog wel goed speelt, terwijl de Titanic aan het zinken is.”

Reageer op dit artikel