nieuws

AFM: Stop verbloemen lage waarde vastgoed

woningbouw

AFM: Stop verbloemen lage waarde vastgoed

Vastgoedbedrijven moeten aangeven hoeveel huurkorting ze geven. Daarmee wordt duidelijk wat de werkelijke waarde van het vastgoed is.

Dat zegt Ton Meershoek, hoofd toezicht financiële verslaggeving van het AFM in Het Financieele Dagblad. In het jaarverslag van 2011 worden vastgoedbedrijven verplicht de kortingen en huurvrije periodes aan te geven.

Vastgoedbedrijven trekken in de huidige, slechtlopende kantorenmarkt huurders over de streep met allerlei kortingen. De contracthuur blijft daarmee op peil, zodat taxateurs de gebouwen hoger waarderen dan de werkelijke waarde. Taxateurs rekenen vaak met de jaarhuur zoals die zijn vastgelegd in de huurcontracten. De kortingen staan niet in de contracten en worden niet zelden met side letters beklonken.

Vastgoedbedrijven hebben baat bij een hoge waarde van hun panden. Veel commerciële vastgoedleningen moeten de komende jaren worden geherfinancierd, wat tot problemen kan leiden wanneer het onderpand in waarde is gedaald.

“Ondernemingen kunnen zich niet verschuilen achter de taxateur. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor de waardering van het vastgoed en de toelichting daarop”, vindt Meershoek.

In april van dit jaar toonde De Nederlandsche Bank (DNB) zich al kritisch ten aanzien van de waardering van vastgoed. “Door de illiquiditeit van vastgoedmarkten is adequate waardering van groot belang. Voor herstel van het vertrouwen in de financiële sector is het belangrijk dat tegenpartijen erop kunnen vertrouwen dat verliezen niet verborgen blijven”, stelde de toezichthouder van de financiële markt.

Reageer op dit artikel