nieuws

Prefab gemetseld geveldeel toegepast bij renovatiewerk

woningbouw Premium

Prefab gemetseld geveldeel toegepast bij renovatiewerk

De onderling vaak afwijkende maten van oude woningen weerhield de bouwsector ervan prefab gemetselde buitenbladen toe te passen bij renovatiewerken. Goldewijk Doetinchem doet het in samenwerking met Wienerberger nu wel. Een project van 40 woningen van corporatie Wonion in Ulft nadert de opleveringsdatum.

De snelheid van werken is voor directeur Geron Verdellen één van de belangrijkste voordelen van het gebruik van geprefabriceerde geveldelen in de renovatiemarkt. “We zijn in vier dagen weer weg en dan hebben de woningen een volledig nieuw en modern uiterlijk, compleet met nieuwe kozijnen. De overlast voor de huurders kunnen we zo tot een minimum beperken.”

Voor de aannemer, die binnenkort een vergelijkbaar project begint in het Brabantse Stampersgat, is het van belang dat de maatvoering van de woningen nauwkeurig in kaart wordt gebracht. Maatverschillen van 5 tot 6 centimeter in de breedte van woningen zijn geen zeldzaamheid. Volgens Verdellen gaat de meeste tijd dan ook zitten in de voorbereiding van een project.

Robot

Wienerberger vervaardigt de prefab-geveldelen. Verdellen zegt de eerste bouwer te zijn die de baksteenfabrikant benaderde met de vraag wat de mogelijkheden waren van prefab in de renovatie. De metselwerkelementen komen uit de productielocatie in het Belgische Kortemark. De stenen worden door een metselrobot in een mal geplaatst, waarbij in principe iedere breedte mogelijk is door het toepassen van gezaagde stenen. De grootste panelen bij het project in Ulft meten 2.50 meter bij 1.20 meter.

Op de bouwplaats worden de panelen van de vrachtwagen gepakt met een speciaal voor dit doel gemaakte grijpinstallatie, die het element op twee punten pakt.

De gevelelementen worden met schroeven op een achterconstructie bevestigd, nadat 60 millimeter Ecotherm Slimline isolatie is aangebracht. Het enige wat daarna nog moet gebeuren is het afvoegen. “Helaas”, zegt Verdellen, “kan dat nog even niet anders. Je krijgt dan onherroepelijk kleurverschillen tussen de panelen. Maar dit is zeker een volgende stap in de ontwikkeling.”

Vogels

Om de verschillen in maatvoering in de gevels op te vangen wordt aan de buitengevel ter hoogte van de woningscheidende muren een verticale groenstrook aangebracht. Deze dient, na te zijn beplant, tevens als nestelgelegenheid voor vogels. Ook accentueren ze volgens Verdellen het individuele karakter van de zogeheten PéGé-woningen uit de jaren zestig. Samen met isolerende ruiten, dak- en vloerisolatie en een ventilatiesysteem scoren de woningen nu energielabel B, tegen D vóór de renovatie.

Directeur Verdellen geeft aan dat renoveren met prefab-delen niet persé goedkoper is dan traditioneel renoveren. Per woning komen de kosten van het project in Ulft uit op circa 37.000 euro. Het voordeel voor de corporatie is onder andere dat geen wisselwoningen hoeven te worden ingezet.

Bijzonder

De wijze van aanbesteden door Wonion heeft Verdellen als bijzonder ervaren. Bouwers werden uitgedaagd zelf met vernieuwende ideeën te komen. Na de gunning volgden diverse bijeenkomsten met de bewoners, waarbij deze in de gelegenheid werden gesteld onder andere hun eigen voorgevels te kiezen.

Reageer op dit artikel